Український фільм Щедрик тріумфально представили у РиміПромо
Український фільм Щедрик тріумфально представили у РиміПромо

Український фільм Щедрик тріумфально представили у РиміПромо

Український фільм “Щедрик” тріумфально представили у Римі за підтримки українського та польського посольств.

У Римі 23 вересня відбувся показ українського фільму “Щедрик” режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко. Подію організували за підтримки Посольства України та Польщі при Святому Престолі. Фільм, що вже минулого року отримав схвальні відгуки на Фестивалі духовного кіно, знову завоював увагу глядачів.

Кінозала Seraphicum зібрала дипломатів, представників Ватикану, української громади Риму та релігійних спільнот.

Особливу увагу на заході привернув продюсер фільму Артем Колюбаєв, який виступив зі словами вдячності за підтримку фільму та українського народу. Колюбаєв підкреслив важливість співпереживання героям та подякував Європі за солідарність з Україною у цей складний час. Він також особливо відзначив польського актора Томаша Собчака за його волонтерську допомогу Україні.

Захід відкрив Ректор Seraphicumу – отець-францисканець Адам Мончка та Посол Польщі при Святому Престолі Адам Квятковський: “…85 років тому Німеччина, напавши на Польщу, розпочала війну. Через кілька днів Польща була атакована зі сходу Радянським Союзом. Це була найкривавіша та найтрагічніша війна в історії світу. Сьогодні ми побачимо цю війну з перспективи міста, яке тоді знаходилося на сході Польщі, а після війни стало частиною радянської імперії. Ми дізнаємось історію одного будинку та сімей різних національностей. Ми почуємо історії тих, хто у всіх війнах платить найвищу ціну, – дітей. Я твердо вірю, що для всіх нас, хто цінує спільні цінності, цей вечір стане новим натхненням для продовження роботи заради миру у світі. Особливо тому, що сьогоднішня російська агресія в Україні чітко демонструє, що деякі лідери у світі…не хочуть цього зрозуміти. Ми рішуче кажемо “ні” такому ставленню. Польща глибоко засуджує злочинні дії Росії, жертвами яких, як і 85 років тому, є в першу чергу діти та мирні жителі”.

Український фільм Щедрик тріумфально представили у РиміПромо - Фото 1
фото: Андрій Юраш
 

Історія “Щедрика” – це розповідь про три родини (українську, польську та єврейську) у Станіславові, які постраждали від репресій під час радянської та нацистської окупацій. Після показу глядачі мали можливість поспілкуватися з акторами фільму, серед яких Яна Корольова, що зіграла головну героїню. Українську співачку Оксану Муху та актора Томаша Собчака зустріли з теплими оваціями, а глядачі відзначили глибину емоцій та неймовірну атмосферу, створену фільмом.

Український фільм Щедрик тріумфально представили у РиміПромо - Фото 2
фото: Андрій Юраш
 

Участь у показі взяв також Голова єпископської конференції Італії, спеціальний посланець Папи Франциска в справі повернення депортованих українських дітей та військовополонених, Кардинал Маттео Дзуппі, спеціальний посланець Папи Франциска, який поділився своїми емоціями від фільму, відзначивши його глибокий драматизм і заклик до миру: “Це дуже драматичний фільм! Цей фільм допоміг мені краще зрозуміти коріння вашого болю. Страждання, страждання, які породжують нові страждання і ненависть! Вчора я був на міжнародній зустрічі в Парижі, яка називається “Уявити мир”. Зараз люди не можуть навіть уявити, що означає мир, адже мир – це не просто відсутність війни… І цей фільм дав нам змогу ще раз задуматись над цим питанням – уявити мир”.

Посол України при Святому Престолі та Суверенному Мальтійському Ордені Андрій Юраш, звертаючись до всіх присутніх, висловився про те, що: “Цей захід є справжньою інвестицією в наше спільне майбутнє, європейське майбутнє, майбутнє без насильства. І обов’язково майбутнє без війн, як та, яку ми бачили у фільмі “Щедрик”і яку зараз переживаємо в Україні. Дві війни, але причина, яка їх породила, та ж сама. Тоталітаризм і ненависть. Тож любімо одне одного, любімо правду, любімо справедливість і любімо мистецтво. Те мистецтво, яке розповідає про висоти людського духу, а не про його падіння, як завжди буває, коли хтось починає війну”.

Український фільм Щедрик тріумфально представили у РиміПромо - Фото 3
фото: Андрій Юраш
 

Після фільму глядачі мали можливість поспілкуватися з акторами і продюсером фільму. Зокрема, Артем Колюбаєв подякував усім за увагу до “Щедрика”, емоції співпереживання героям та підтримку, яку Україна продовжує отримувати від Європи та світу, закликавши продовжувати бути з українцями під час цієї війни. Також надзвичайно тепло подякував польському актору Томашу Собчаку, який один із перших запропонував допомогу українським колегам по фільму, а згодом став волонтером у питаннях підтримки України. Акторку Яну Корольову, якій украінська громада символічно вручила букет чорнобривців, вирощених на італійській землі, вразили сльози глядачів, розуміння болю і трагізму історії різних за національністю родин та неймовірна атмосфера, яка панувала на показі і після показу.

P.S. Посольство України при Святому Престолі разом з продюсером обговорюють можливість озвучення “Щедрика” італійською мовою, а також обговорюють з польськими колегами ще один показ до кінця цього року.



Теги за темою
Кіно
Джерело матеріала
loader
loader