Україна та Угорщина обговорили права угорської спільноти
Україна та Угорщина обговорили права угорської спільноти

Україна та Угорщина обговорили права угорської спільноти


Зокрема Сибіга побував у першій двомовній українсько-угорській школі в Угорщині, та наголосив, що Україна підтверджує взяті на себе як двосторонні, так і міжнародні зобов’язання.

Глави МЗС України та Угорщини Андрій Сибіга та Петер Сійярто під час переговорів 30 вересня відзначили позитивну динаміку у забезпеченні прав представників угорської національної спільноти. Про це глава МЗС України на спільній із угорським колегою пресконференції в Будапешті, передає Укрінформ.

“Ми з паном міністром констатували позитивну динаміку у вирішенні цього питання, а також домовилися про подальшу взаємодію з метою досягнення порозуміння з усіх чутливих питань. Угорці України є невід’ємною і рівноправною частиною української політичної нації та ключовим мостом порозуміння між нашими державами”, – сказав український міністр.

Зокрема Сибіга побував у першій двомовній українсько-угорській школі в Угорщині, та наголосив, що Україна підтверджує взяті на себе як двосторонні, так і міжнародні зобов’язання щодо забезпечення прав осіб, які належать до угорської національної спільноти.

Міністр відзначив, що етнічні угорці сьогодні захищають Україну зі зброєю в руках на фронті і підтримують країну в тилу.

“Для нас це найкраще свідчення, що угорська національна спільнота – це наша сила, наша Ерош Пішта (з угор. Erős Pista – “сильний Степан”, відома угорська приправа, дуже гостра, має культурну та архетипну конотацію), якщо говорити кулінарною мовою, що сьогодні ми рівні у захисті своєї свободи та життя”, – наголосив Сибіга.

Він додав, що Україна розраховує на подальшу підтримку Угорщини інтеграції України до Європейського Союзу, як під час нинішнього головування в ЄС, так і надалі. Зокрема, на підтримку відкриття переговорних кластерів паралельно.

Сторони також скоординували наступні кроки з розвитку прикордонної інфраструктури і домовилися провести чергове засідання Спільної міжурядової комісії.

Раніше у МЗС поінформували, що переговори у форматі тет-а-тет тривали близько години, вдвічі довше від запланованого. Після їх завершення розпочалися переговори у розширеному форматі за участі делегацій.

Зауважимо, у понеділок стало відомо, що Андрій Сибіга відвідує з робочим візитом Угорщину для участі в двосторонніх переговорах з угорським колегою Петером Сійярто. Їх ключовими темами стануть розвиток добросусідських відносин та реалізація спільних проєктів у різних сферах. Також міністри обговорять захист прав національних меншин, просування України до вступу в ЄС та НАТО і Формулу миру.



Джерело матеріала
loader