У Вільнюсі на знак солідарності з Україною відбувся благодійний забіг «Run for Light»
У Вільнюсі на знак солідарності з Україною відбувся благодійний забіг «Run for Light»

У Вільнюсі на знак солідарності з Україною відбувся благодійний забіг «Run for Light»

У Вільнюсі відбувся благодійний забіг «Run for Light» («Забіг заради світла»), організований українською молодіжною організацією в Литві (UYGL) з метою збору коштів на генератори для України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на литовського мовника LRT

У Вільнюсі на знак солідарності з Україною відбувся благодійний забіг «Run for Light» - Фото 1

«Це забіг, який об'єднує українців в одинадцятьох містах по Європі. Також в Україні ми долучилися до масштабного забігу від Лотос. Ми дуже вдячні їм за цю ініціативу. І ми, як українці за кордоном теж хочемо долучатися і залучати литовців до наших ініціатив», – пояснила співзасновниця організації Анна Гуменна.

У Вільнюсі на знак солідарності з Україною відбувся благодійний забіг «Run for Light» - Фото 2

Маршрут довжиною 5 км формував літеру «L». Організатори створили особливу атмосферу, щоб учасники відчули реалії життя в Україні. На заході було зареєстровано близько 100 учасників.

«Ми вимкнули світло по нашому маршруту там, де бігали люди, вони бігли з ліхтарями. Це знову ж таки якось символізує оці свічки, які в Україні в будинках, в лікарнях, коли немає світла, і там просто ці ліхтарики. Тому цей забіг якось і символізує те, що відбувається в Україні, і водночас показує литовцям трохи, як воно і дає їм трохи відчути цієї атмосфери», – розповіла Анна.

У Вільнюсі на знак солідарності з Україною відбувся благодійний забіг «Run for Light» - Фото 3

Своїми враженнями поділився один з очевидців. За його словами, на заході лунала українська музика, всі мали світлові лампочки в руках, світловідбиваючий одяг. Українські та литовські прапори розвіювались при біганні учасників. Учасники були різного віку, бігли собаки, дітки маленькі та навіть брали діток в колясках. Аби вже з раннього віку привчати до важливості нагальної проблеми.

Забіг привернув увагу не лише місцевих жителів. «Мене звати Маріон, я з Франції, і я щойно взяла участь у пробіжці на підтримку України. Це було дуже приємно, тому що я не бігала відтоді, як приїхала до Литви, тому це була моя перша пробіжка тут. Мені дуже сподобалося, і дякую UYGL за організацію цього заходу», – ділиться Маріон.
У Вільнюсі на знак солідарності з Україною відбувся благодійний забіг «Run for Light» - Фото 4

Організація заходу відбулася на високому рівні. «Це був один із небагатьох івентів, який пройшов дуже добре. Насправді крім погоди, яка, можливо, просто вітер, який збивав нам кілька листочків, нічого такого не сталося», – зазначає Анна.

Щодо волонтерів вона додає: «Наразі ця команда волонтерів, яку можна побачити зараз, це все члени нашої команди. Ми хочемо створити якусь волонтерську базу, яка буде включати в себе не тільки українців, бо наразі зараз вся наша команда, складається з українців».

У Вільнюсі на знак солідарності з Україною відбувся благодійний забіг «Run for Light» - Фото 5

«Дев'яносто дві людини зареєструвалися на початку забігу. До кінця забігу зареєструвалося ще десь вісім», – підсумовує Анна.

«Учасниця з Франції Береніс додала, що відчуває себе ближче до України і Литви, але думає, що потрібно брати участь у більшій кількості заходів, організованих українською спільнотою, щоб краще зрозуміти їхню культуру.

«У моєму університеті багато українців, і вони часто говорять про війну. Це допомагає відчути більше співпереживання, коли чуєш їхні історії», – сказала вона.

У Вільнюсі на знак солідарності з Україною відбувся благодійний забіг «Run for Light» - Фото 6

У LRT зауважили, що  «Run for Light» у Вільнюсі став не просто спортивною подією, а символом єднання і підтримки, що об'єднало людей різних національностей навколо спільної мети – допомоги Україні в ці складні часи.

Забіг відбувся за підтримки найбільшого в Україні студентського благодійного фонду Lotus Fund та Nova Post.

У Вільнюсі на знак солідарності з Україною відбувся благодійний забіг «Run for Light» - Фото 7

Нагадаємо, у Вітражній галереї Сеймаса Литовської Республіки з 25 вересня до 10 жовтня проходить виставка «Ціна мовчання світу» («Pasaulio tylos kaina»), присвячена українським дітям, які загинули від рук російського агресора.

Фото: Марія Дзюба

Теги за темою
Литва
Джерело матеріала
loader
loader