У ЦВК пояснили, чому ухвалили постанову про облік виборчих дільниць
У ЦВК пояснили, чому ухвалили постанову про облік виборчих дільниць

У ЦВК пояснили, чому ухвалили постанову про облік виборчих дільниць

Постанову ЦВК «Про відновлення функціонування автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи “Державний реєстр виборців” у частині обліку виборчих дільниць, на постійній основі» ухвалили передусім для оновлення даних «Державного реєстру виборців».

Про це в коментарі Укрінформу розповів заступник голови ЦВК Сергій Дубовик.

«З початку масштабної збройної агресії Російської Федерації пройшла велика хвиля декомунізації: перейменували багато населених пунктів, вулиць, площ, бульварів. З іншого боку є пошкоджені і зруйновані будинки. Всі ці дані необхідно оновити, тому що цією адресною базою користуються інші державні органи. Вона є підставою для соціальних виплат або для перевірки, встановлення наявності чи відсутності тієї чи іншої будівлі, для синхронізації з іншими реєстрами. Тобто це планомірна державна робота на посилення тих органів влади, які здійснюють поточну діяльність», - розповів Дубовик.

Він нагадав, що від початку повномасштабної збройної агресії Російської Федерації дія «Державного реєстру виборців» була призупинена. «Після дозволу правоохоронних органів ми поступово почали відновлювати його діяльність. Першим етапом було включення періодичного поновлення відомостей про громадян», - сказав заступник голови ЦВК.

Наступним етапом, за його словами, стане відновлення роботи реєстру в частині виборчих дільниць, які існують на постійній основі. «Це не тільки про виборчі дільниці, це про оновлення адрес наших громадян», - пояснив Дубовик.

Він підкреслив, що Центральна виборча комісія і надалі працюватиме над повноцінним відновленням державного реєстру виборців для отримання оперативної інформації про виборців і про місцезнаходження громадян. 

«У тому числі, коли дозволять можливості і будуть забезпечені відповідні умови кіберзахисту, ми відкриємо наші зовнішні сервіси, щоб громадяни, які проживають за кордоном і уникають консульських і дипломатичних установ, могли заявити про своє місцезнаходження. Для того, щоб ми чітко розуміли, де знаходяться наші громадяни і де вони можуть реалізувати свої конституційні права», - роз’яснив представник ЦВК.

Він акцентував, що «мова не йде про підготовку до тих чи інших виборів».

«Звертаю увагу окремих представників політикуму, що навіть в проєкті закону України «Про Державний бюджет» відсутні видатки на вибори президента, народних депутатів України, тому що це неможливо під час дії воєнного стану. Для проведення виборів потрібно скасувати воєнний стан, виділити необхідні суми коштів. Кожний з видів виборів коштує декілька мільярдів гривень. Таких грошей на даному етапі в проєкті державного бюджету не передбачено і немає», - зауважив Дубовик.

Заступник голови ЦВК закликав громадян дивитися на офіційну інформацію, на проєкти законодавчих актів, які є на офіційних сайтах Верховної Ради.

«Я хотів би зазначити, що без волі Верховної Ради проведення виборів неможливо. Для цього Верховна Рада повинна здійснити необхідні процедури для припинення воєнного стану. Після цього, якщо мова йде про президентські і місцеві вибори, призначити їх відповідними постановами. А для того, щоб Центральна виборча комісія могла оголосити про початок виборчого процесу, вона повинна мати відповідні бюджетні призначення в законі України про державний бюджет», - пояснив Дубовик.

Заяви про нібито підготовку до виборчої кампанії він назвав «штучним нагнітанням паніки для дестабілізації суспільства».

Як повідомлялося, 20 вересня ЦВК ухвалила постанову № 54 «Про відновлення функціонування автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи “Державний реєстр виборців” у частині обліку виборчих дільниць, на постійній основі». Деякі політики пояснили появу цього документа можливою підготовкою до виборів.

Джерело матеріала
loader
loader