Пухнаста куля з хвостом. Найочікуванішу комету року буде видно із Землі вперше за 80 000 років
Пухнаста куля з хвостом. Найочікуванішу комету року буде видно із Землі вперше за 80 000 років

Пухнаста куля з хвостом. Найочікуванішу комету року буде видно із Землі вперше за 80 000 років

Дослідники очікують, що комету Tsuchinshan-ATLAS можна буде спостерігати протягом двох окремих періодів часу.

Комета, яку не бачили понад 80 000 років, нарешті буде видна із Землі. Якщо нам пощастить, її можна буде спостерігати протягом двох окремих періодів часу протягом наступного місяця. У результаті астрономічний додаток для спостереження за зірками Starwalk визнав її "найочікуванішою кометою року", пише Earth.

Йдеться про комету Tsuchinshan-ATLAS, також відому як комета A3. Вона здійснює оберт навколо Сонця, який триває 80 000 років. Уперше комету, яка має вигляд пухнастої кулі з хвостом, що тягнеться за нею, можна було спостерігати 27 вересня. Але вчені попереджають, що її також буде видно до сходу сонця 2 жовтня.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами космічного експерта з астрономічного факультету Університету Ворика Мінджае Кіма, орбітальний період A3 становить близько 80 000 років, що класифікує її як довгоперіодичну комету. Простими словами, це означає, що її зовнішній вигляд і поведінка можуть бути вельми непередбачуваними — можливі зміни в яскравості та розвитку хвоста в міру того, як комета наближатиметься до Сонця.

Якщо прогнози експертів виявляться вірними, комету можна буде спостерігати неозброєним оком: вона виглядатиме як розмита зірка з хвостом, що тягнеться за нею у небі. За словами Кіма, щоб краще роздивитися комету, слід використати бінокль або невеликий телескоп — це допоможе роздивитися більше деталей у структурі хвоста комети.

Фото комети Tsuchinshan-ATLAS
Фото: X (Twitter)

27 вересня також відзначений перигелій, або найближча до Сонця точка, після якої комета почне свою подорож назад у зовнішню частину Сонячної системи. На щастя для нас, інша можливість спостереження, як очікується, матиме кращу видимість і з'явиться в середині жовтня. Однак це буде можливо лише в разі, якщо комета переживе подорож навколо Сонця. На жаль, спостереження показують, що комети часто розпадаються, наближаючись до Сонця.

Експерти зазначають, якщо все складеться вдало і комета А3 переживе подорож навколо Сонця, її можна буде побачити неозброєним оком наступного разу, коли вона наблизиться до Землі на максимально близьку відстань. Імовірно, найкраща видимість буде в період з 12 по 20 жовтня.

Зазначимо, що А3 дедалі більше віддалятиметься від Землі щоночі, доки й зовсім не зникне на наступні 80 000 років.

Раніше Фокус писав про те, що комета, яка наближається до Землі, стане яскравішою за зірки.

Теги за темою
Космос дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader
loader