У Мінюсті заявили, що відповідальності за примусову паспортизацію РФ в окупації не буде
У Мінюсті заявили, що відповідальності за примусову паспортизацію РФ в окупації не буде

У Мінюсті заявили, що відповідальності за примусову паспортизацію РФ в окупації не буде

Громадяни України, які під примусом отримали російські паспорти на окупованих територіях, не нестимуть відповідальності.  Про це йде мова у повідомленні пресслужби Мінюсту.

- Ситуації, коли особа позбавляється можливості вибору — практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб остання діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або встановлення протиправних обмежень. Одним із прикладів може слугувати примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, що є одним із численних доказів порушення прав громадян, - зазначили у пресслужбі.

За даними відомства ті, хто отримав паспорти РФ з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності.

- Стаття 40 Кримінального кодексу України, за умови наявності доказів застосування психічного примусу, забезпечує їм повний правовий захист у судовому порядку, - зазначають у відомстві.

У відомстві нагадали, що серед заходів, які вживаються російським агресором на підконтрольних йому територіях — насильна русифікація громадян, які мають український паспорт.

У Мінюсті також повідомили, що максимальних страждань Росія завдає мирному населенню, адже наявність українського паспорту розцінюється як акт протесту, томі місцеві змушені взяти російське громадянство «за надскладних умов проживання в окупації».

Водночас, кажуть в Мінюсті, такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім окупованих територій.

- Насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні й у світі, оскільки суперечить принципам і нормам міжнародного права і є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, - підсумували у Мінюсті.

  • 26 вересня стало відомо, що 20-річна дівчина, яка самостійно виїхала з окупованої Макіївки, отримала паспорт України. 
  • 14 вересня народний депутат Микола Княжицький заявив, що зараз в Україні склалася катастрофічна демографічна ситуація. За його словами, українці написали "сотні тисяч заяв про відмову від українського громадянства ". 
Теги за темою
окупація паспорт
Джерело матеріала
loader
loader