Міністри країн G7 висловили підтримку Україні в річницю анексії територій
Міністри країн G7 висловили підтримку Україні в річницю анексії територій

Міністри країн G7 висловили підтримку Україні в річницю анексії територій

Через два роки після незаконної анексії Москвою частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, міністри закордонних справ "Групи семи" висловили підтримку Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у заяві на сайті МЗС Італії.

"Оскільки ми відзначаємо два роки після незаконної анексії РФ частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України, ми, міністри закордонних справ "Групи семи" – Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів Америки та Верховний представник ЄС, твердо стоїмо на боці України та захисту її територіальної цілісності, суверенітету, незалежності", - йдеться у заяві.

Ми ніколи не визнаємо тих чи інших порушень міжнародного права, вчинених РФ проти України та її народу, і ми продовжуватимемо найрішучішим чином засуджувати незаконну агресію Росії, порушення нею прав людини та зловживання на тимчасово окупованих територіях України та триваючі жорстокі атаки з руйнуванням цивільної, критичної та міської інфраструктури, зазначили урядовці.

"Ми закликаємо всіх членів міжнародного співтовариства зробити те ж саме та закликаємо РФ, постійного члена Ради безпеки ООН, дотримуватися статуту ООН та основних принципів, які лежать в основі міжнародного порядку" - йдеться у заяві.

Як зазначили міністри, політична, військова, фінансова, економічна та гуманітарна підтримка України та її законного захисту від повномасштабного вторгнення РФ залишається непохитною, як і зобов’язання збільшити витрати на незаконну війну для Росії. Разом ці заходи допоможуть створити належні умови для досягнення всеосяжного, справедливого та тривалого миру, що ґрунтується на принципах статуту ООН. Підтверджено зобов’язання продовжувати залучати ширше міжнародне співтовариство до цієї мети, а також прагнення відновити повну повагу до заснованого на правилах міжнародного порядку.

"Ця загарбницька війна може закінчитися зараз, якщо РФ негайно, повністю та беззастережно виведе свої війська з усієї території України до її міжнародно визнаних кордонів, відмовиться від претензій на анексію Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та поважатиме суверенні права України як незалежної держави", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, 20 лютого 2014 року російські війська без знаків розрізнення здійснили операцію військового вторгнення на територію Криму з метою анексії Кримського півострова від України та окупації його РФ. Захоплення півострова стала першою частиною збройного конфлікту між РФ та Україною. Після окупації Криму Москва розпочала війну на сході України.

24 лютого 2022 року РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Джерело матеріала
loader