Лівія відновлює видобуток сирої нафти після чергової політичної та фінансової кризи
Лівія відновлює видобуток сирої нафти після чергової політичної та фінансової кризи

Лівія відновлює видобуток сирої нафти після чергової політичної та фінансової кризи

Лівія відновлює видобуток сирої нафти після чергової політичної та фінансової кризи

Очікується, що повне повернення до роботи відбудеться 2 жовтня

Планується, що видобуток сирої нафти в Лівії відновиться з 1 жовтня після серйозної політичної та фінансової кризи, пов'язаної з Центральним банком, який паралізував північноафриканську країну, члена нафтового картелю ОПЕК+.

Джерела в лівійському парламенті повідомили, пише Agenzia Nova, що перекачування нафти поступово відновиться із завтрашнього дня, а повне повернення до роботи заплановано на середу, 2 жовтня. Відновлення видобутку після приблизно місячної зупинки стало можливим завдяки вирішенню спору щодо призначення нового керуючого Центрального банку Лівії, що є принциповим кроком для виходу з глухого кута, в якому опинився національний енергетичний сектор.

За даними Енергетичного союзу мобільності (Unem), Лівія знову стала основним постачальником сирої нафти до Італії. У першому кварталі 2024 року з приблизно 14,5 млн. тонн імпортованої сирої нафти (-3,3 відсотка порівняно з попереднім роком) 38,5 відсотка припало на Африку, причому лише на Лівію припав 21 відсоток італійського імпорту. Позаду залишилися Казахстан. та Азербайджан, кожен із часткою по 15 відсотків.

Але політична криза, що вибухнула в серпні, викликала різке зниження експорту нафти, яка виросла з більш ніж 1 мільйона барелів на день до всього лише 400 XNUMX у вересні. Занепад став результатом боротьби за контроль над Центральним банком між конкуруючими адміністраціями Тріполі на заході та Бенгазі на сході країни. Кульмінацією напруженості стало призупинення нафтової діяльності на основних родовищах країни, що мало катастрофічні наслідки для лівійської економіки, що залежить від експорту сирої нафти.

Поворотний момент настав 26 вересня, коли Місія ООН з підтримки у Лівії (МООНПЛ) сприяла підписанню угоди між представниками Палати представників та Вищої державної ради про призначення нового керуючого Центрального банку.

Росія вже кілька років приховано присутня в Лівії, раніше за допомогою групи найманців «Вагнер», які прибули в країну під час вакууму влади та громадянської війни, що послідувала за усуненням Муаммара Каддафі за підтримки НАТО у 2011 році. Наразі контроль над «вагнерівцями» бере на себе російське міністерство оборони.

Підготовча робота, зроблена «Вагнером» для просування інтересів Кремля в Африці та на Близькому Сході, дозволила Москві швидко наростити свої закордонні військові активи. Вона також прагне створити військово-морську базу на Червоному морі в Судані, що дало б їй постійний доступ до Суецького каналу, Індійського океану та Аравійського півострову, хоча громадянський конфлікт у цій країні може відкотити ці плани.

Джерело матеріала
loader