Китай розпочав модернізацію найбільшого у світі радіотелескопа FAST
Китай розпочав модернізацію найбільшого у світі радіотелескопа FAST

Китай розпочав модернізацію найбільшого у світі радіотелескопа FAST

Китай розпочинає другий етап модернізації найбільшого у світі однодзеркального радіотелескопа FAST. Цей проєкт спрямований на розширення можливостей телескопа і включає додавання 24 нових рухомих радіотелескопів, кожен діаметром 40 метрів. Старт процесу відбувся 25 вересня, у восьму річницю завершення FAST.

FAST Core Array, як називається це розширення, використовуватиме «тихе» електромагнітне середовище, яке існує в радіусі 5 кілометрів навколо телескопа. Це місце було вибрано через його віддаленого розташування та природного рельєфу місцевості. При об’єднанні в масив нові телескопи покращать дозвіл і можливості виявлення об’єктів, що вивчаються.

Метою цього проекту є надання вченим можливості поглибленого вивчення різних областей, включаючи гравітаційно-хвильові явища, швидкі радіосплески, наднові та приливні руйнування чорних дірок. FAST Core Array також сприятиме підвищенню поінформованості про обстановку в космосі, виявлення малих об’єктів Сонячної системи, зв’язку та управління зондами далекого космосу та інших областях.

FAST був завершений у 2016 році і повністю вступив у дію на початку 2020 року. На цей час він виявив більше 900 пульсарів — нейтронних зірок, що швидко обертаються. Він був відкритий для дослідницьких запитів від міжнародних науковців та груп з початку 2021 року.

«FAST Core Array відіграватиме вирішальну роль у розширенні можливостей FAST і сприятиме поглибленому вивченню різних областей астрономії», — сказав представник Центрального телебачення Китаю (CCTV).

Джерело матеріала
loader