Китай представив скафандр для пілотованої місії на Місяць
Китай представив скафандр для пілотованої місії на Місяць

Китай представив скафандр для пілотованої місії на Місяць

Китайське агентство польотів людини в космос оприлюднило зовнішній дизайн скафандра для майбутніх місій країни з екіпажем посадки на Місяць. Китайське пілотоване космічне агентство (CMSA) представило позакорабельний місячний костюм 28 вересня в Чунціні, на південному заході Китаю. CMSA також збирає пропозиції щодо назви для костюма.

Костюм розробляється як один з елементів мети Китаю висадити астронавтів на Місяць до 2030 року. Зараз Китай також працює над новою ракетою-носієм для людей, Long March 10, космічним кораблем для екіпажу та посадковим модулем для екіпажу для місії. Також проектується марсохід для екіпажу.

У рамках відкриття рекламне відео продемонструвало як зовнішній вигляд, так і ключові можливості костюма. Астронавти Ван Япін, друга китайська жінка в космосі, і Чжай Чжиган змоделювали костюм EVA.

Костюм описується як такий, що має комплексну захисну тканину, яка захищає від суворого теплового середовища та місячного пилу. Шолом оснащений панорамним візором з антивідблиском. Шолом також має окремі камери з довгою та короткою фокусною відстанню. На грудях розташована багатофункціональна інтегрована консоль управління.

Костюм також несе в собі елементи китайської культури. Червоні смуги на його верхній частині навіяні стрічками зі знаменитих «літаючих апсар» мистецтва Дуньхуан. Заявлено, що загальний дизайн місячного костюма спирається на стиль традиційної китайської броні.

На відміну від китайського костюма Feitian EVA, який використовується на низькій навколоземній орбіті, місячний костюм розроблений як легкий, що відповідає вимогам діяльності в середовищі з низькою гравітацією. Це дозволяє виконувати такі рухи, як присідання та нахили.

«Костюм дозволяє більше дій. Тому в різних позах фізична форма не повинна погіршуватися після зміни пози. Тому він потребує кращого прилягання до людського тіла», — сказав Центральному телебаченню Китаю (CCTV) Ван Чуньхуей, заступник головного конструктора систем підготовки астронавтів у Центрі досліджень і підготовки астронавтів Китаю.

Ван заявив, що костюм був розроблений для роботи в різних суворих умовах. Комплекс факторів навколишнього середовища включає вакуум і низьку гравітацію, місячний пил і реголіт, складну топографію поверхні та екстремально високі та низькі температури. Він також повинен захистити астронавтів від середовища з високою радіацією.

«Враховуючи, що вони працюють під однією шостою сили тяжіння, щоб зменшити метаболічне навантаження на людське тіло, необхідно значно зменшити вагу костюма», — сказав Ван. «Оскільки астронавти будуть ходити по місячній поверхні та проводити наукові дослідження, скафандри повинні мати кращі ергономічні можливості підтримки, бути меншими та більш інтегрованими», — додав він.

План висадки екіпажу в Китаї передбачає короткочасне перебування двох астронавтів на поверхні Місяця тривалістю приблизно шість годин. Однак ця місія є частиною довгострокових досліджень Місяця. Країна відправить роботизовані місії на південний полюс Місяця у 2026 і 2028 роках для дослідження ресурсів і випробувань використання ресурсів на місці як попередника місячної бази. Міжнародна станція дослідження Місяця (ILRS) має бути побудована у 2030-х роках. Згодом він зможе прийняти короткострокове перебування людей. 

NASA, тим часом працює над своєю програмою Artemis для повернення астронавтів на Місяць і створення стійкої присутності на Місяці.  Посадка місії з екіпажем Artemis 3 наразі запланована не раніше вересня 2026 року. Однак власний аналіз агентства свідчить про можливі значні затримки посадкового модуля Artemis 3 на Місяць.  NASA вибрало Axiom Space у 2022 році для розробки скафандра для використання в місії Artemis 3. І Китай, і NASA намагаються залучити партнерів для ILRS і Artemis відповідно.

Джерело матеріала
loader