Ядерні погрози Росії не лякають, а візит Зеленського до США лишив відчуття недосягнутої мети. Зведення інформаційної війни 21 – 27 вересня 2024
Ядерні погрози Росії не лякають, а візит Зеленського до США лишив відчуття недосягнутої мети. Зведення інформаційної війни 21 – 27 вересня 2024

Ядерні погрози Росії не лякають, а візит Зеленського до США лишив відчуття недосягнутої мети. Зведення інформаційної війни 21 – 27 вересня 2024

Громадська організація CAT-UA дослідила, які теми та емоції превалювали в інформаційному полі 21-27 вересня 2024 р.

Навіть на тлі насиченого міжнародними подіями позитивного порядку денного настрої в проукраїнському сегменті все одно залишилися переважно песимістичними – через тривання обстрілів та складну ситуацію на фронті.

Погані новини формували – обстріли (Кривий Ріг, Запоріжжя, Харків), наступ РФ на Донбасі (у фокусі уваги – Вугледар), ризики ударів по АЕС і зміна ядерної доктрини РФ, неприхильна чи занепадницька риторика іноземних політиків (Д. Трамп, Р. Ердоган, А. Вучіч, радник В. Орбана).

Хороші – візит В. Зеленського до США, військова допомога від них (пакет на $8 млрд) і від Британії з Німеччиною, удари по ще 2 арсеналах в РФ, невдалий пуск МБР «Сармат». А також, точкові звитяги на фронті – ГУР відбило Вовчанський агрегатний завод.

Ядерні погрози сприймались спокійно. В період дослідження настрої не змінилися навіть після звістки про оновлення ядерної доктрини держави-агресорки, що відтепер дозволяє удари по неядерній державі в разі її нападу на РФ за участі ядерної. Поширені з посиланням на західних OSINT-аналітиків супутникові знімки, що свідчать про вибух ракети «Сармат» в шахті під час тестувань супроводжуються часом глузуванням: мовляв, саме такими ракетами Росія любить лякати увесь світ. Несподівано активно до поширення долучаються жіночі акаунти.

Візит В. Зеленського до США комунікується зі стриманим оптимізмом, а проте лишив відчуття, що основної мети не було досягнуто. Президент відносно нечасто стає топ-спікером соцмереж, проте звістка про отримання пакету допомоги $8 млрд від США (з розв’язанням проблеми невикористаних 5,5 млрд за програмою PDA, що могли «згоріти» 1 жовтня) жваво поширювалася здебільшого саме з посиланням на президента. Також помітної радості додали новини про поставки САУ AS90 з Британії, пакет допомоги від Німеччини. З іншого боку, лишається відчуття того, що головні цілі візиту не досягнуті: адже В.Зеленський оголошував, що їде до США не за цими пакетами, а за схваленням «Плану перемоги».

Влада помітно комунікує зміни на краще в мобілізації. Виступають міністр оборони та одеський військком: обидва задоволені процесом, відзначають  зменшення кількості незаконних затримань та обговорюють подальше спрощення спілкування з ТЦК, цифровізація триває. Поки що сприйняття таких новин нейтрально-скептичне.

Суперечлива комунікація по Вугледару підвищує тривогу щодо фронту. Через невизначеність тема поширюється соцмережами алармістськи і підвищує загальну тривожність в обговорення ситуації на фронті. Вугледар, запевняють експерти, ще тримається, але вже на межі. Кажуть про свіжі російські сили на напрямку.

Курський наступ майже випав з порядку денного. У проукраїнському сегменті про Курську наступальну операцію майже не згадували. У проросійському – навпаки, оборона Курщини перебувала в фокусі уваги.

Заява військового С. Гнезділова про СЗЧ на знак протесту сприймається суперечливо та не має значного поширення.

Чутки про можливе знищення F-16 у Старокостянтинові наразі не цікавлять соцмережі.  А от у проросійському сегменті з посиланням на А. Шарія говорять про нібито «чотири уражених винищувачі».

Заяви Трампа дуже суперечливі, а ті, що містять негатив про Україну, викликають гнів. Тривожно та ображено (хоча й не дивуючись) обговорюють обіцянку Д. Трампа припинити підтримку України після виборів, звинувачення В. Зеленського у втручанні у виборчий процес, вимоги звільнити амбасадорку України в США. Втім, п’ятничні заяви Трампа про згоду на зустріч Зеленського (на противагу попереднім меседжам, що «Україна – це тотальна руїна») вже викликають радість.

Можливе звільнення Буданова обговорюється, зокрема пов'язаними з «Євросолідарністю» спікерами. Про можливість звільнення очільника ГУР нібито кажуть «союзники», називаючи причиною погану аналітику відомства та часту незгоду з В. Зеленським та О. Сирським. Неназвані джерела у владних колах заявляють про вихід К. Буданова з-під контролю ОП, побоювання щодо майбутньої політичної кар'єри розвідника, а також суперечки з міністром оборони. Наводять паралелі зі звільненнями В. Залужного та О. Резнікова: ситуація розгорталася схожим чином.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів присутній в 27% усіх постів про війну – на росіян за обстріли, зокрема з жертвами, знеструмленнями та руйнуваннями, за катування полонених, утиски на ТОТ; у критиці влади (міжнародний трек, корупція, розподіл коштів), партнерів (нема дозволів бити по РФ, антиукраїнська або занепадницька риторика), союзників РФ (побільшало згадок Китаю).

Тривога – 22% – передусім через ворожий наступ на Вугледар (також Покровськ, Харківщина, спроби на Запоріжжі). Тривожать ядерні погрози та

провокації (зміна ядерної доктрини РФ; В. Зеленський та А. Сибіга попереджають про майбутні удари по інфраструктурі АЕС; дрон біля РАЕС, вишкіл дронарів на ЗАЕС), непевність у подальшій підтримці світу.

Радість – 19% – на початку тижня передусім через продовження влучних ударів по російським арсеналам, згадують і Торопець; постійно у історіях знищення окупантів, зведеннях ГШ, волонтерських звітах; у другій половині тижня радує світова підтримка.

Ядерні погрози Росії не лякають, а візит Зеленського до США лишив відчуття недосягнутої мети. Зведення інформаційної війни 21 – 27 вересня 2024 - Фото 1

Сум – 12% – переважно у близьких за розміром масивах некрологів та звісток про цивільні жертви (Харківщина, Кривий Ріг, Запоріжжя та ін.); також через масштаби завданих бомбами руйнувань, сумують і за близькими в полоні.

Надія – 7%  – на перемогу/мир, завершення війни в осяжній перспективі

(зокрема, цитата В. Зеленського); на отримання винищувачів Gripen та Eurofighter (анонсує Р. Умєров).

Гордість – 6%.

Вдячність – 3%.

Сміх – 2% – з ядерних погроз Путіна (у контексті випробувань «Сармата») та

Лукашенка щодо НАТО; також відео МО РФ, де бійці на навчаннях імітують

стрільбу вигуками; з формулювань нової статті КК РФ «Русофобія».

Чоловіки більше обговорюють знищення ворога та удари по РФ, міжнародну підтримку, активніше критикують владу. Жінки – більше комунікують волонтерство, некрологи, життя попри війну.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Титульне фото: президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден під час зустрічі у Білому домі, 26 вересня 2024 року (Getty Images)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Соцмережі
Джерело матеріала
loader
loader