Глобальний тиждень медіаграмоності ЮНІСЕФ 2024: як долучитися онлайн
Глобальний тиждень медіаграмоності ЮНІСЕФ 2024: як долучитися онлайн

Глобальний тиждень медіаграмоності ЮНІСЕФ 2024: як долучитися онлайн

На міжнародній конференції обговорюватимуть критичну вагу навичок з інфомедіаграмотності та критичного мислення для навігації у новому цифовому просторі.

Міжнародна конференція у межах Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності ЮНЕСКО відбудеться 30-31 жовтня у Аммані, в Йорданії. Для участі онлайн, необхідно зареєструватися до 1 жовтня. Про це повідомила пресслужба ЮНІСЕФ.

Темою цьогорічного Глобального тижня медіаграмотності обрано «Нові цифрові межі інформації: медійна та інформаційна грамотність для інформації, що становить суспільний інтерес».

У межах конференції учасники розглядатимуть трансформаційний вплив генеративного штучного інтелекта та обговорюватимуть можливості і виклики у виробництві та розповсюдженні інформації новим поколінням творців цифрового контенту. Актуальним аспектом є необхідність надання користувачам спеціальних навичок ідентифікації, оцінки та взаємодії з інформацією, що становить суспільний інтерес, в мережі.

«З поширенням чуток і спотворенням фактів межа між правдою і брехнею стала розмитою. Це підриває самі основи наших суспільств і демократій, та ставить життя під загрозу через поширення фальшивих ліків, підживлення теорій змови про вакцини або поширення расизму та ненависті. У цьому потоці інформації нам потрібно більше орієнтирів і більше раціонального мислення. І саме тому медійна та інформаційна грамотність є такою ключовою навичкою для освіти громадян 21-го століття», — зазначив генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле.

Тема конференції підкреслює важливість формування у людей навичок критично мислити та оцінювати інформацію, відрізняти факти від вигадок та відповідально брати участь в онлайн-дискурсі.

Це особливо необхідно в сучасній цифровій екосистемі.

«Цифрові платформи революціонізували спосіб створення та споживання інформації та новин, дозволяючи користувачам отримувати доступ до контенту, ділитися ним і взаємодіяти з ним у режимі реального часу. Нове покоління творців онлайн-контенту, журналісти, активісти та блогери, змінюють спосіб поширення інформації безпрецедентними способами. Ці голоси стають все більш впливовими, досягаючи аудиторії, яка розходиться та зближується з традиційними ЗМІ. Але, сприяючи більшій різноманітності голосів і точок зору в мережів, це також викликає питання щодо надійності, професіоналізму та етики виробленого контенту», — зазначили організатори конференції.

 Крім того, поява генеративного штучного інтелекту вносить нові складності в інформаційний ландшафт.

«Створюючи дуже реалістичний текст, зображення та відео, алгоритми ще більше стирають межі між контентом, створеним людьми та штучним інтелектом, що вимагає від користувачів нових навичок, підвищеної пильності та критичного мислення», — зазначено у повідомленні.

Для участі у міжнародній онлайн-конференції потрібно зареєструватися за посиланням.

Уточнимо, щорічно за ініціативи ЮНЕСКО з 24 по 31 жовтня 2024 року відзначають Глобальний тиждень медіа- та інформаційної грамотності по всьому світу. Метою є підняти рівень обізнаності суспільства про медіаграмотність та розвивати критичне мислення у часи війни.

Фото: Глобальний тиждень медіа- та інформаційної грамотності 2024 / ЮНІСЕФ

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Соцмережі
Джерело матеріала
loader
loader