Заснували задовго до Джеймстауна та Роанока: яке місто в США насправді найстаріше
Заснували задовго до Джеймстауна та Роанока: яке місто в США насправді найстаріше

Заснували задовго до Джеймстауна та Роанока: яке місто в США насправді найстаріше

Джеймстаун та Роанок — найвідоміші поселення колонізаторів в Америці, проте вони не найстаріші. Перше місто вихідців з Європи насправді знаходиться у Флориді, а заснували його іспанці.

Хоча Флорида часто асоціюється з тематичними парками, алігаторами та химерними новинами, вона також є домівкою для Сент-Огастіна, найстарішого постійно заселеного міста в США. Розташований у північно-східній частині штату, Сент-Огастін був заснований у 1565 році, задовго до поселень Роанок і Джеймстаун, які не проіснували до наших часів, пише IFLScience.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтеся, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Історик доктор Джей Майкл Френсіс зазначив, що історія США часто починається з наративу про англійську колонізацію, але історія Сент-Огастіна показує, що інша європейська держава відіграла там значну роль. Іспанія, а не Англія, заснувала це історичне місто.

Першим місто вихідців з Європи насправді знаходиться у Флориді, а заснували його іспанці
Фото: Вікіпедія

Іспанці намагалися колонізувати Флориду з часів висадки Хуана Понсе де Леона у 1513 році, але їхні зусилля неодноразово зазнавали невдачі. Однак, коли група французьких гугенотів заснувала колонію поблизу сучасного Джексонвіля, Іспанія вирішила діяти.

Король Філіп II відправив адмірала Педро Менендеса де Авілеса в регіон, щоб заснувати іспанське поселення й усунути французів.

Менендес та його флот відпливли з Іспанії 28 червня 1565 року і через два місяці досягли Флориди. Вони висадилися 28 серпня, що збіглося з Днем пам'яті святого Августина, на честь якого назвали місто. До 8 вересня Менендес офіційно оголосив цю територію іспанською.

Важливо Міфічна постать чи справжня правителька: археологи відкрили нові таємниці культури Моче

Протягом століть Сент-Огастін зазнавав змін в управлінні, переходячи від іспанського до британського правління і врешті-решт ставши частиною Сполучених Штатів. Протягом усіх цих змін місто залишалося постійно заселеним і сьогодні стоїть як нагадування про різноманітну історію ранньої європейської колонізації в Америці.

Раніше Фокус писав про неочікувані відкриття археологів у Болгарії. Під час розкопок древнього кургану вчені виявили римську колісницю в гарному стані.

Також ми розповідали про знахідки англійських археологів у Північному Йоркширі. Досліджуючи село, історія якого сягає середньовіччя, вчені виявили залишки двох споруд та численні артефакти.

Джерело матеріала
loader
loader