Вікінги вирушали за моржовою кісткою на край світу – вчені
Вікінги вирушали за моржовою кісткою на край світу – вчені

Вікінги вирушали за моржовою кісткою на край світу – вчені

Вікінги вирушали за моржовою кісткою на край світу – вчені

Вони допливали до краю Гренландії.

Вчені заявили про те, що вікінги, які шукали моржову кістку, вирушали за нею на край світу, буквально. Дослідникам вдалося простежити шлях древніх мореплавців до краю Гренландії, який розташовувався далеко за межею, яка вважалася доступною для них, повідомляє Science Alert.

У ході дослідження вчені провели генетичний аналіз 31 артефакту зі слонової кістки, що зберігався в музеях по всій Європі. Він показав, що гренландські норвежці шукали моржові бивні у високих широтах Арктики приблизно в той же час, що і туле-інуїти Північної Америки, і, можливо, їхні попередники, туніти.

Майже половина всіх проаналізованих артефактів з моржової кістки були простежені до популяції моржів, яка мешкала між тим, що зараз є північно-західною Гренландією та Арктичною Канадою. Основні поселення норвежців у Гренландії перебували на південному заході.

«Ми поняття не мали, що вони збирають моржову кістку на такій великій території. Наші нові результати породили більше питань, ніж відповідей, і ми щосили намагалися зрозуміти, як саме ці норвезькі операції зі збирання моржової кістки могли бути організовані невеликими та віддаленими громадами Гренландії», — заявив археолог Пітер Джордан із Лундського університету у Швеції.

Археолог Грір Джарретт із Лундського університету пояснює, що перед тим, як здійснити таку подорож, гренландським норвежцям довелося б чекати відступу морського льоду. Вони мали потрапити у вікно в 10 тижнів, перш ніж моря знову замерзнуть.

Щоб дістатися вершини Гренландії, потрібно близько місяця. Але коли мореплавці добиралися туди, їм сприяв полярний день, який дозволяв довго полювати чи торгувати.

«Наше дослідження не доводить прямого контакту між норвежцями та корінними північноамериканцями, але воно показує, що вони перетиналися у просторі та часі в регіоні Північних вод у пошуках одного й того ж природного ресурсу: моржа. Таким чином, ймовірно, що вони також зустрічалися, взаємодіяли і, можливо, торгували продуктами з моржів», — заявив еколог Мортен Танге Ольсен з Копенгагенського університету.

Для того, щоб підтвердити цю гіпотезу, необхідний більший аналіз артефактів з моржової кістки, а також подальші археологічні дослідження у високих широтах Арктики.

Раніше археологи виявили в Ісландії невеликий пісковик із зображенням корабля вікінгів, який може бути найстарішою картиною, виявленою на острові. Камінь був знайдений на місці археологічних розкопок Стед на Стедварфьордур у Східній Ісландії в довгому будинку, який, як вважають, з'явився ще до постійного поселення на острові.

Джерело матеріала
loader