Українські аграрії притримають ячмінь на другу половину сезону
Українські аграрії притримають ячмінь на другу половину сезону

Українські аграрії притримають ячмінь на другу половину сезону

Темпи експорту ячменю з України в перші два місяці 2024/25 МР були багатообіцяючими і суттєво випереджали показники попередніх сезонів.

Про це повідомив аналітик ринку зерна та логістики «УкрАгроКонсалт» Максим Харченко.

Основними покупцями українського ячменю в липні серпні стали:

  • Китай — 631 тис. т;
  • Лівія — 110 тис. т;
  • Іспанія — 103 тис. т.

«Та зі зменшенням купівельного апетиту Китаю у вересні експортні темпи значно скоротились. Як стало відомо наприкінці серпня, Китай вирішив підтримати локальних виробників і припинив закупівлю зерна з-за кордону. Як довго протримається ця заборона — невідомо, але в грудні на ринок вийде австралійський ячмінь, із яким Україні за ціною буде дуже складно конкурувати», — вважає він.

Водночас експерт зазначає, що ціна за останній місяць не зазнала великих змін, а фермери стримували продажі в очікуванні кращої ціни. На середину вересня попит на ячмінь з боку трейдерів був низьким, але ринок фуражної пшениці та кукурудзи був активним, що може підтягнути ціну і на ячмінь. Та головним фактором наразі є попит з боку Китаю.

«Україні ще залишилось експортувати близько 1,4 млн т ячменю в 2024/25 МР. Практика останніх років показує, що можна вигідно продати ячмінь і весною. Тому є ймовірність, що деякі обсяги ячменю фермери притримають на другу половину сезону», — вважає Максим Харченко.

Джерело матеріала
loader
loader