Швейцарія, яка приймала Саміт миру, підтримує "мирну ініціативу" Китаю та Бразилії
Швейцарія, яка приймала Саміт миру, підтримує "мирну ініціативу" Китаю та Бразилії

Швейцарія, яка приймала Саміт миру, підтримує "мирну ініціативу" Китаю та Бразилії

У Швейцарії заявили про підтримку так званої мирної ініціативи Китаю та Бразилії щодо України, незважаючи на те, що в ній відсутнє посилання на Статут ООН та немає прямої згадки про територіальну цілісність України.

Про це заявив речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Blick.

Як пояснив Бідо, Швейцарія підтримує "мирну ініціативу" Китаю і Бразилії, оскільки вона закликає до припинення вогню і політичного вирішення конфлікту та пропонує альтернативу "войовничим промовам", які прозвучали в ООН як з українського, так і з російського боку.

Водночас речник швейцарського МЗС підкреслив важливість посилання на Статут ООН у будь-яких мирних ініціативах стосовно України, зазначивши, що про це говорив на виступі в Раді безпеки міністр закордонних справ Китаю Ван Ї.

Швейцарія – яка в червні прийняла перший Глобальний саміт на основі української "формули миру" – була однією з небагатьох західних країн, які запросили на організовану Китаєм та Бразилією зустріч стосовно їхньої "мирної ініціативи" на полях Генеральної асамблеї ООН напередодні, 27 вересня.

Про підтримку китайсько-бразильської ініціативи серед європейських країн також заявила Угорщина.

Президент України Володимир Зеленський раніше назвав китайсько-бразильську пропозицію "деструктивною", передусім тому, що її не обговорювали з Україною.

Топдипломат Євросоюзу Жозеп Боррель також розкритикував цей "мирний план", зазначивши, що його учасники "думають категоріями капітуляції, говорячи про мир".

Джерело матеріала
loader
loader