Робота в Німеччині: як працевлаштуватися українцям
Робота в Німеччині: як працевлаштуватися українцям

Робота в Німеччині: як працевлаштуватися українцям

Робота в Німеччині: як працевлаштуватися українцям

Для них діють певні правила.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були виїхати за кордон і знайти там тимчасовий прихисток. Видання NV розповіло, як їм знайти роботу у Німеччині.

У Німеччині зараз зареєстровано близько 1,65 мільйона українців. Більшість з них мають соціальну підтримку — безкоштовне проживання в шелтерах, пільги на житло, харчування, комунальні послуги, освітні та кваліфікаційні можливості. Однак багатьох цікавить як українцям знайти роботу в Німеччині.

Особливості працевлаштування біженців з України у Німеччині

Українці, що прибули в Німеччину після 24 лютого 2022 року, отримують право на роботу на підставі тимчасового захисту.

На території Німеччині діє спеціальна програма JobTurbo, яка включає низку принципів, які спрямовані на ефективне і швидке введення українців у робоче середовище.

Так, якщо раніше центри зайнятості надавали біженцям з України можливість проходити мовні курси на рівні B2, то тепер надається приорітет вивченню мови безпосередньо в робочому середовищі. Відтак кваліфікація та побажання стосовно роботи тепер вважаються менш пріоритетними.

Відповідно до умов програми, раз на шість тижнів проводяться зустрічі з центром зайнятості, на яких проходять консультації та представляються актуальні вакансії.

Зазначимо, якщо біженець відмовляється від запропонованої йому роботи без поважної причини, виплати можуть бути частково або повністю скасовані - зменшення соціальних нарахувань можуть бути від 10% до 100%.

Де шукати роботу в Німеччині

Є чимало онлайн сервісів, де можна переглядати вакансії для українських біженців у Німеччині:

Як отримати дозвіл на працю в Німеччині

Якщо українець в Німеччині має тимчасовий захист та його офіційно визнано біженцем, то цей же документ надає право на отримання притулку чи субсидіарний захист, і на роботу в Німеччині без обмежень як за наймом, так і займаючись індивідуальним підприємництвом чи самозайнятістю.

Нагадаємо, Німеччина змінила вимоги до авто українських біженців. Після 30 вересня автомобілі з українською реєстрацією, які знаходяться у Німеччині більше року, потрібно зареєструвати, тобто мати німецькі номерні знаки.

Джерело матеріала
loader