Наша відповідальність: у чому полягає проблема антропоцену
Наша відповідальність: у чому полягає проблема антропоцену

Наша відповідальність: у чому полягає проблема антропоцену

Вплив людини на довкілля змінив нашу планету, розпочавши нову епоху — антропоцен. Проте визначити момент, коли все почалося, вкрай важко навіть для науковців.

Нещодавнє дослідження показало, що діяльність людини суттєво змінила природні системи Землі, ознаменувавши початок нової епохи, яку часто називають антропоценом. Цей період, що характеризується змінами, спричиненими діяльністю людини, має довготривалий вплив на довкілля планети, що викликає дискусії серед науковців щодо того, коли він насправді розпочався, пише IFLScience.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтеся, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Хоча вплив людини був різним у різні часи й в різних регіонах, визначити точну точку відліку виявилося складно. За останні тисячоліття такі види діяльності, як сільське господарство, що почалося близько 12 000 років тому, та індустріалізація, значно змінили навколишнє середовище.

Розвиток сільськогосподарських суспільств, практики іригації та зростання вмісту вуглекислого газу і метану в атмосфері під час промислової революції є яскравими прикладами. Ці трансформації відбувалися в різний час і поширювалися з різною швидкістю, що ускладнює визначення єдиного моменту, коли людський вплив став панівною силою на планеті.

Антропоценова робоча група (AWG), нещодавно відмовилася офіційно визнати нашу нинішню епоху антропоценом, здебільшого через відсутність чітких геологічних маркерів. Щоб розв'язати цю проблему, дослідник Мічінобу Кувае (Michinobu Kuwae) та його команда з Центру досліджень морського середовища проаналізували дані зі 137 світових археологічних пам'яток, що охоплюють період у 7700 років.

Їхнє дослідження визначило три потенційні часові межі, коли вплив людини міг досягти піку: між 1855 і 1890 роками під час промислової революції, між 1909 і 1944 роками, і, нарешті, між 1948 і 1953 роками. З них команда Кувае виявила, що останній період продемонстрував найрізкіше зростання антропогенного впливу, зокрема, через поширення забруднювальних речовин, мікропластику та радіоактивних матеріалів від ядерної діяльності.

За словами Кувае, 1952 рік став найяскравішим глобальним сигналом антропогенних змін, коли на різних континентах зафіксували докази швидких екологічних зрушень. Це дослідження надає цінну інформацію про те, як людська діяльність сформувала системи Землі в глобальному масштабі, докорінно змінивши наше сприйняття ролі людства в історії планети. Кувае наголошує, що визнання початку антропоцену має вирішальне значення для підвищення обізнаності про екологічну відповідальність нинішнього покоління.

Важливо Став жертвою канібалізму: вчені ідентифікували останки капітана сумнозвісного "Еребуса"

Результати дослідження вказують на важливість розуміння цих змін для сприяння підвищенню суспільної свідомості щодо критичної необхідності пом'якшення подальшого незворотного впливу на Землю.

Раніше Фокус писав, чому вчені розкритикували стереотипні уявлення про неандертальців. Нові дослідження доводять, що вони мали набагато більше спільного із сучасними людьми.

Також ми розповідали про справжні причини зникнення культури Моче. Дослідники зазначають, що все було не так, як вони раніше думали.

Теги за темою
Земля
Джерело матеріала
loader