До 30% економії на опаленні житла: як зменшити зимові витрати на комуналку
До 30% економії на опаленні житла: як зменшити зимові витрати на комуналку

До 30% економії на опаленні житла: як зменшити зимові витрати на комуналку

Зимові витрати на комуналку можна зменшити, якщо провести деякі підготовчі роботи до приходу холодів. Про це розповів голова Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин в ефірі "Українського Радіо".

Утеплення багатоквартирного будинку (повністю або фасадами) допомагає підвищити енергоефективність та зменшити витрати мешканців на оплату тепла у зимовий період. Однак такі роботи потребують дуже великих коштів.

Опалювальний сезон. Фото: скрін youtube

В той самий час існує чимало інших методів, які обійдуться мешканцям у більш скромні суми й дозволять заощадити на опаленні до 30%.

"Є багато методів, які потрібно зробити заздалегідь, наприклад, поставити систему регулювання на централізоване теплопостачання, утеплити трубопроводи у підвалі та на горищі, поміняти продухи, поставити доводчики на дверях тощо. Ці заходи коштують дуже мало, але потенційно це дає до 30% економії теплової енергії", – розповів Вадим Литвин.

Платіжки за опалення. Фото: скрін youtube

Експерт попередив, що латкове утеплення будинку суттєвого ефекту не дає, особливо якщо воно робиться не відповідно до технологічних карт виробників.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, терміново перевірте проводку та підготуйте батареї: у Yasno сказали, що потрібно зробити українцям перед складною зимою.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, підготовку до опалювального сезону: у "теплоенерго" зробили заяву про тарифи для населення.

Джерело матеріала
loader