Лубінець заявив про фейк щодо «обміну» з Росією: Україна дітей не викрадала
Лубінець заявив про фейк щодо «обміну» з Росією: Україна дітей не викрадала

Лубінець заявив про фейк щодо «обміну» з Росією: Україна дітей не викрадала

Ніякого обміну дітьми між Україною і Росією не буде, адже українська сторона ніяких дітей не викрадала. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, в одному з іноземних медіа поширилася інформація, що Катар нібито оголосив про угоду з Україною та Росією про обмін дітьми.

- Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає, як відверте просування російських наративів, - наголосив омбудсмен.

За словами уповноваженого, Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих і примусово переміщених українських дітей, «за що ми надзвичайно вдячні».

- Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає в їх поверненні в Росію, якщо вони перебувають на нашій території, - наголосив Лубінець.

Він додав, що міжнародне гуманітарне право,  не передбачає такого процесу як обмін дітьми.

- До якого цинізму треба дійти, щоб запропонувати подібний механізм повернення українських дітей з депортації?, - заявив він.

За даними омбудсмена, інформація про «обмін» не відповідає дійсності. Він  закликав українських та міжнародних журналістів не поширювати чергову російську пропаганду та звертатися до офіційних джерел.

  • 27 вересня Le Monde повідомив про заяву Катару щодо досягнення угоди з Києвом та Москвою щодо обміну під його егідою тринадцятьох дітей, які були депортовані Росією. 
  • 29 серпня Україні вдалося повернути ще 14 дітей із тимчасово окупованих територій. Серед них 2,5-місячне немовля. 
Теги за темою
Діти
Джерело матеріала
loader
loader