ВАКС стягнув у дохід держави близько ₴2 мільярдів активів компанії, пов’язаної з 1xBet
ВАКС стягнув у дохід держави близько ₴2 мільярдів активів компанії, пов’язаної з 1xBet

ВАКС стягнув у дохід держави близько ₴2 мільярдів активів компанії, пов’язаної з 1xBet

Апеляційна палата ВАКС задовольнила скаргу Міністерства юстиції та вирішила стягнути у дохід держави мільярдні активи й відсотки від їх управління з компанії "SIA Royal Pay Europe", пов’язаної з російським букмекером 1xBet.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

“Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 26 вересня задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції про застосування санкцій у виді стягнення активів у дохід держави. Мін'юст просив додати відсотки в рішенні Вищого антикорупційного суду від 31 травня поточного року щодо передачі у дохід держави цінних паперів та коштів на загальну суму понад 1,8 млрд грн”, - ідеться у повідомленні.

Таким чином після апеляції у дохід держави стягнуті цінні папери, кошти на банківських рахунках та відсотки від управління такими активами Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів на загальну суму близько 2 млрд грн.

Рішення були ухвалені за матеріалами кримінального провадження ДБР.

У ДБР нагадали, що під час розслідування співробітники бюро за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора спільно із Службою безпеки України, представниками Міністерства юстиції України, Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, Державної служби фінансового моніторингу України, Агентства з розшуку та менеджменту активів та Національного банку України встановили й документально підтвердили звʼязок компанії-нерезидента SIA Royal Pay Europe із російським букмекером 1xBet, представленого в Україні ТОВ “Твоя беттінгова компанія”, та іншими компаніями й особами, дії яких вчинені на шкоду національним інтересам та національній безпеці Української держави в умовах запровадженого правового режиму воєнного стану.

На даний час указом Президента Володимира Зеленського уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” до юридичної особи-нерезидента SIA Royal Pay Europe строком 5 років.

Своєю чергою, до ТОВ “Твоя беттінгова компанія” указом Президента України та рішенням РНБО запроваджені санкції строком 50 років.

Працівники ДБР спільно з прокурорами Офісу генпрокурора здійснюють досудове розслідування у межах відповідного кримінального провадження за ч. 4 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України), ч. 4, 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) Кримінального кодексу України.

Як повідомлялось, у січні 2023 року Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України про запровадження на п'ять років економічних обмежень проти SIA Royal Pay Europe.

Також глава держави увів у дію рішення РНБО про запровадження на 50 років санкцій проти "Твоєї беттінгової компанії".

Джерело матеріала
loader
loader