Експерти підрахували, скільки плануючих авіабомб JSOW мають США
Експерти підрахували, скільки плануючих авіабомб JSOW мають США

Експерти підрахували, скільки плануючих авіабомб JSOW мають США

На фоні офіційного оголошення про передачу до України плануючих бомб AGM-154 JSOW, про що було заявлено президентом США під час заяви про надання рекордного пакета допомоги аж на $7,9 млрд, важливо розуміти кількість цих боєприпасів.

Враховуючи те, що AGM-154 Joint Standoff Weapon не є новою, бо вони на озброєнні ще з 1999 року, їх доля у збройних силах США вже значною мірою розсекречена. А тому можливо звернутися до публічного несекретного звіту управління з оборонних закупівель міноборони США від 18 березня 2015 року щодо AGM-154 JSOW.

Відповідно до цих даних, станом на 2015 рік було вироблено 2 517 одиниць JSOW, з яких 1 983 для ВМС США та 523 для Повітряних сил, а загальний план виробництва цих боєприпасів становив 3 334 одиниць, але всі закупівлі JSOW були у 2015 році припинені.

Також від цієї цифри слід відняти ту кількість JSOW, яка була використана під час бойових дій, в першу чергу під час війни проти Югославії, Афганістані та в Іраку, а також навчань. За оцінками - загалом було витрачено близько 400 JSOW. Таким чином можливо припустити, що у США може бути понад 2000 одиниць JSOW.

Проте питання, чи використовувались списані плануючі бомби для продажу іноземним покупцям - відкрите. Також слід враховувати, що Пентагон може залишити певну кількість цих боєприпасів у недоторканному резерві. Але у будь-якому випадку наявні запаси, які вимірюються у тисячах, це про дуже важливу особливість цієї зброї. Бо головною вимогою до озброєння є не лише характеристики, а й кількісний параметр.

Одним з варіантів, чому для передачі Україні було обрано саме AGM-154 JSOW, яка у кращому випадку може планувати на дальність до 110 км, а зі скидання з режиму кабрування десь на 40 км, є те що їх можливо перетворити на крилату ракету із дальністю понад 500 км.

Джерело: Defense Express

Джерело матеріала
loader