У степ Одеської області випустили червонокнижних хом'яків
У степ Одеської області випустили червонокнижних хом'яків

У степ Одеської області випустили червонокнижних хом'яків

Екологи випустили до Тарутинського степу на Одещині хом'яків, занесених до Червоної книги України. Вони відіграють важливу роль у відновленні природних процесів степової екосистеми та залучать туристів, повідомила у коментарі УНІАН представник природоохоронної організації Rewilding Ukraine Катерина Куракіна.

- 13 звірків щойно випущено у степ у рамках спеціальної програми, яку Rewilding Ukraine здійснює разом із Центром відновлення та реінтродукції рідкісних гризунів Київського зоопарку. Серед 13 тварин – 6 хлопчиків та 7 дівчаток. Народилися звірята у 2023-му та 2024 роках, - уточнила вона.

За словами Куракіна, ці маленькі гризуни відіграють важливу роль у відновленні природних процесів степової екосистеми. Як уточнила Куракіна, це вже третій випуск програми реінтродукції, яка має на меті створити процвітаючу популяцію хом'яка в Тарутинському степу. Попередні випуски хом'яків у степ відбулися у 2022 році – 15 звірків, і ще кілька було переселено у 2023 році.

Як запевняють у Rewilding Ukraine, у Тарутинському степу хом'яки допоможуть розсіювати насіння, а їх нори створюватимуть місце існування для багатьох інших видів тварин і підвищуватимуть родючість ґрунту. Самі гризуни є важливим видобутком для низки птахів та ссавців. Вони також допоможуть залучити туристів та сприятимуть розвитку економіки на основі природи у цьому регіоні.

  • У порівнянні з домашніми улюбленцями, дикі хом'яки досить великі - можуть досягати 30 см у довжину і важити більше 500 г. Більшу частину часу вони проводять під землею в норах, виходячи звідти тільки на світанку та ввечері, щоб поїсти, харчуються вони переважно рослинами.
  • 19 вересня голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін заявив, що росіяни майже повністю знищили та розікрали тимчасово окупований заповідник "Асканія-Нова" у Херсонській області.
Теги за темою
Тварини
Джерело матеріала
loader