У Києві відкрилася виставка «Будь другом. Собі теж»
У Києві відкрилася виставка «Будь другом. Собі теж»

У Києві відкрилася виставка «Будь другом. Собі теж»

На столичному залізничному вокзалі напередодні Всесвітнього дня ментального здоров’я відкрилася виставка «Будь другом. Собі теж», присвяченій темі ментального здоров’я чоловіків.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На цій фотовиставці ми бачимо не просто зображення — це дійсно картини нашої реальності. Це відображення не тільки фізичного руйнування міст і будівель, це відображення емоційного руйнування і страждань людей, з якими ми стикаємося щодня. На жаль, дійсність, у якій ми живемо, дуже сильно позначається на душі і ментальній свідомості. І дуже важливо, що є можливість подивитися на ці фото, сприйняти цей біль і зрозуміти, наскільки важко буває навіть найсильнішим», - заявив начальник Управління психологічного забезпечення Міністерства внутрішніх справ Андрій Костюк.

Він пояснив, що поліцейські, рятувальники, нацгвардійці, прикордонники — це ті люди, які працюють на першій ліні контакту, які бачать страждання громадян на власні очі, що не може просто пройти повз них.

«Психічне здоров’я — це дуже важливо, і підтримка для кожного з нас, для наших колег є дуже і дуже важливим питанням. Хочу закликати вас бути для себе такими ж друзями, якими ви є для своїх друзів, і дбати про своє ментальне здоров’я», - закликав Костюк, звертаючись до присутніх працівників системи МВС.

На цій виставціпредставлено 10 тематичних стендів, 8 із яких — зі світлинами від відомих українських фотографів, що показують історії про втрати й великі потрясіння війни України та РФ, і про героїв, які, ризикуючи власним життям, приходять рятувати інших.

На цих фото є поліцейські, рятувальники, військові, які розбирають завали будівель після російських обстрілів, надають людям, які втратили житло і рідних через російські атаки, відповідну психологічну допомогу, прикривають журналістів від осколків мін, рятують людей і тварин після обстрілів РФ тощо.

Окрім того, на цих світлинах показано емоції рятувальників, поліцейських і військових під час їхньої роботи і те, у чому вони знаходять розраду — у розмовах із дітьми, музиці, спорті та іншому.

Ці фотостенди супроводжуються низкою слоганів: «Ми завжди готові надати підтримку іншим, та чомусь постійно забуваємо допомогти собі», «Ми звикли піклуватися про своїх, час звикати дбати і про себе», «Бути вразливим - це нормально, але зазвичай ми боїмося показати свою вразливість іншим людям» та іншими.

Виставка триватиме до 11 жовтня на другому поверсі Київського залізничного вокзалу.

Вона була організована у межах кампанії «Будь другом. Собі теж», яка реалізовується Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету міністрів спільно з МВС України та є частиною Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Ця кампанія має на меті подолати стигму навколо проблем ментального здоров’я чоловіків та заохотити їх звертатися по допомогу, коли вони цього потребують.

Ветеран російсько-української війни, телеведучий, учасник проєкту «Будь другом. Собі теж» Олександр Швачка вважає, що охорона ментального здоров’я є однією з найважливіших складових нацбезпеки та подальшого добробуту українців і української держави у цілому — як зараз, так і у майбутньому.

У Києві відкрилася виставка «Будь другом. Собі теж» - Фото 1 У Києві відкрилася виставка «Будь другом. Собі теж» / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

«Піклуючись про інших, ми забуваємо піклуватися про себе. Я закликаю всіх чоловіків не соромитися і звертатися по допомогу до спеціалістів, коли вона потрібна. Бо дбаючи про своє ментальне здоров'я, ми пропрацьовуємо свою стійкість», - сказав він.

Як повідомлялося, Всеукраїнська програма ментального здоров'я “Ти як?” була започаткована з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Вона спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров'я.

Теги за темою
Київ
Джерело матеріала
loader
loader