Єврокомісія дала Туреччині й Німеччині півроку, щоб вирішити, чий донер-кебаб
Єврокомісія дала Туреччині й Німеччині півроку, щоб вирішити, чий донер-кебаб

Єврокомісія дала Туреччині й Німеччині півроку, щоб вирішити, чий донер-кебаб

Європейська комісія дала Туреччині й Німеччині півроку на те, щоб вирішити суперечку, чий донер-кебаб має право мати цю назву.

Про це повідомило видання The Economist, передає "Європейська правда".

Як розповіло видання, два роки тому Туреччина звернулася до ЄС із проханням надати донер-кебабу статус TSG (Traditional specialty guaranteed – гарантована традиційна особливість).

Якщо ЄС погодиться, справжнім донер-кебабом буде вважатися лише той, який готується за турецьким рецептом, включно із типом м'яса (яловичина, курка, баранина – так; телятина, індичка – ні), спосіб маринування чи нарізки.

Німеччина висунула заперечення проти пропозиції Туреччини.

Видання зазначило, що німецький донер не схожий на турецький – там його зазвичай продають загорнутим у піту, посипають капустою чи листям салату та поливають соусами.

У Туреччині донер подають на рисовому ложі або загортають у лаваш разом із смаженою картоплею, помідорами та гострим перцем, а у Стамбулі часом додають плавлений сир.

19 вересня Єврокомісія дала сторонам шість місяців для досягнення компромісу.

Якщо вони не зможуть домовитися – комісія самостійно ухвалить рішення щодо статусу TSG для донера.

У разі перемоги Туреччини, європейську версію донер-кебаба доведеться продавати під новою назвою.

А цей ринок дуже великий: обсяги продажів донера в Європі становлять близько 3,5 млрд євро на рік, в тому числі у Німеччині – 2,3 млрд євро.

У квітні президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр привіз із собою м’ясо для кебаба під час візиту до Туреччини як символ тісних зв'язків між двома країнами.

Джерело матеріала
loader
loader