СБУ оголосила ще одну підозру главі центробанку Росії
СБУ оголосила ще одну підозру главі центробанку Росії

СБУ оголосила ще одну підозру главі центробанку Росії

Голова центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна отримала нову підозру від Служби безпеки України. Про це повідомила СБУ.

Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора зібрали доказову базу, яка свідчить, що центральний банк РФ сприяв підготовці війни проти України та продовжує її забезпечувати.

За матеріалами справи, керівниця цієї фінансової установи Ельвіра Набіулліна була завчасно поінформована про плани російського диктатора Володимира Путіна щодо повномасштабного вторгнення в Україну і приймала рішення центробанку, які забезпечили військову агресію.

Для цього, за версією розслідування, Набіулліна змінила стратегію роботи центробанку задля підтримки окупації, уникнення санкцій, застосованих до РФ за вторгнення в Україну, а також для полегшення фінансування окупаційних угруповань країни-агресорки.

Матеріали розслідування також свідчать, що кошти, які є на рахунках російського центробанку, відкритих в іноземних юрисдикціях, фактично є одним із інструментів ведення війни. Йдеться про майже 300 млрд доларів США, які завдяки міжнародним партнерам України заблоковані на рахунках центробанку РФ по всьому світу. За словами правоохоронців, ця сума у перспективі може підлягати конфіскації, як кошти юридичної особи, до якої будуть застосовані заходи кримінально-правового характеру, як це передбачено законодавством.

Нині в межах відповідного кримінального провадження Набіулліна отримала нову підозру за ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни). Досудове розслідування триває.

Джерело матеріала
loader