Агенція оборонних закупівель замовила 400 тисяч дронів для ЗСУ
Агенція оборонних закупівель замовила 400 тисяч дронів для ЗСУ

Агенція оборонних закупівель замовила 400 тисяч дронів для ЗСУ


АОЗ може контрактувати виключно те озброєння, яке отримало кодифікацію НАТО і тільки тих виробників, які підтвердили свої виробничі можливості військовим представництвам Міністерства оборони.

Агенція оборонних закупівель Міноборони України у 2024 році законтрактувала понад 400 тисяч безпілотних літальних апаратів, переважно українського виробництва. Про це директорка Агенції оборонних закупівель Марина Безрукова у Фейсбук у п’ятницю, 27 вересня.

“У 2024 році ми законтрактували вже понад 400 тисяч БПЛА всіх видів. Від маленьких FPV до дипстрайків, які вражають цілі глибоко в тилу ворога. За невеликими винятками, це все дрони українського виробництва. Лише за останні два тижні ми уклали 21 контракт на дрони на понад 3 млрд грн”, – зазначила Безрукова.

Позаяк АОЗ є агентством Міністерства оборони, це накладає певну специфіку.

“Ми можемо контрактувати лише те озброєння, яке є в переліку, сформованому Генеральним штабом та затвердженому Міністерством оборони. Перелік – це невелика та найбільш пріоритетна частка великої потреби, зібраної від військових, на яку передбачене фінансування. Бо можливості бюджету справді обмежені”, – додала Безрукова.

Також, зауважується, що АОЗ може контрактувати виключно те озброєння, яке отримало кодифікацію НАТО і тільки тих виробників, які підтвердили свої виробничі можливості військовим представництвам Міністерства оборони.

Нині АОЗ перебуває в постійному контакті з виробниками, отримує зворотний зв’язок та ініціює зміни, що спрощують роботу і скорочують час до укладення контракту.

Водночас Безрукова зауважила, що є “ще багато простору, аби зробити процедуру контрактування БПЛА, передбачену нормативною базою Міністерства оборони, простішою та прозорішою”.

“На жаль, противники роботи Агенції зараз роблять усе можливе, щоб зруйнувати нашу репутацію. Наприклад, вливаючи гроші в поширення новини про закупівлю Агенцією конкретного БПЛА за завищеними цінами. Хоча насправді ми його взагалі не контрактували. Усе це ознака того, що ми на правильному шляху. І ми будемо раді пройти його разом з виробниками”, – наголосила вона.

Нагадаємо, ДП Агенція оборонних закупівель Міноборони у вересні за результатами тендерів уклала угоди на постачання 1300 дронів DJI Mavic різних модифікацій на 162,69 млн грн.

Додамо,  у лютому уряд вперше дозволив масову закупівлю дронів через Prozorro. Тоді йшлося про прилади іноземних виробників – Mavic, Autel та Matric. 

У липні Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє закуповувати дрони вітчизняного виробництва через закритий функціонал Prozorro.



Теги за темою
Міноборони
Джерело матеріала