3000 метрів під водою. Моторошного глибоководного монстра зняли на прогулянці по дну Тихого океану
3000 метрів під водою. Моторошного глибоководного монстра зняли на прогулянці по дну Тихого океану

3000 метрів під водою. Моторошного глибоководного монстра зняли на прогулянці по дну Тихого океану

Дослідникам вдалося зняти надзвичайно рідкісні кадри одного з найнезвичайніших кальмарів у світі, який прогулюється морським дном на величезних руках.

Науковці досліджували западину Тонга в південно-західній частині Тихого океану, коли натрапили на невловного глибоководного кальмара, що прогулюється морським дном на своїх тонких довгих руках. У результаті їм вдалося зняти рідкісні кадри морського чудовиська з кінцівками, що в кілька разів довші за його власне тіло, пише Live Science.

Глибоководний великоперий кальмар (Magnapinna) — дуже рідкісний і невловний тип головоногих молюсків, до якого також входять восьминоги і каракатиці. Загалом за весь час спостережень було зафіксовано лише 12 зустрічей з ними. Згідно з даними Ocean Conservancy, цей рідкісний вид кальмарів здатний виживати на неймовірній глибині понад 6 100 метрів під товщею води, а більшість задокументованих спостережень цього виду — це "випадкові фільмування нафтогазових робіт".

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами професора і глибоководного вченого з Університету Західної Австралії Алана Джеймісона, надзвичайно рідкісні кадри були зроблені на глибині в 3 300 метрів. Вчені випадково помітили головоногого молюска під час дослідження западини.

На рідкісних кадрах, знятих вченими, видно як кальмар повільно пересувається морським дном на своїх надзвичайно довгих руках, а потім раптово зупиняється і пульсує своїми великими плавниками. Вчені припускають, що їм вдалося зняти момент годування головоногого молюска.

Згідно з даними вчених, довжина кальмара на кадрах, ймовірно, становить від 20 до 30 сантиметрів, водночас його щупальця можуть виростати до неймовірних розмірів — близько 8 метрів у довжину. Зазначимо, що для науки все ще залишається загадкою, для чого кальмару настільки довгі, веретеноподібні щупальця.

За словами професора Джеймісона, ймовірно, довжина рук глибоководного кальмара пов'язана з годуванням. До слова, Magnapinna — єдиний відомий науці глибоководний кальмар, здатний виживати на глибині від 6 000 до 11 000 метрів. У цій частині океану неймовірно мало їжі, яка надходить зверху лише у вигляді частинок.

Учені планують розгадати таємницю неймовірної довжини щупалець кальмара, однак для цього необхідно дізнатися трохи більше про сам вид. За словами професора Джеймісона, найкраще, що ми можемо зробити сьогодні — зібрати більше відеозаписів і спостережень за цим видом. Можливо, вченим пощастить і нам вдасться розгадати таємницю його величезних щупалець.

Раніше Фокус писав про те, що вчені знайшли найглибоководнішу рибу у світі: який вона має вигляд.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader