Зварити борщ обійдеться втричі дорожче: ціни на популярний овоч стали "золотими"
Зварити борщ обійдеться втричі дорожче: ціни на популярний овоч стали "золотими"

Зварити борщ обійдеться втричі дорожче: ціни на популярний овоч стали "золотими"

Ціни на капусту в Україні стрімко зростають з початку цього тижня. Зараз цей овоч коштує в середньому 18-25 грн за кілограм, що на 22% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Основною причиною такого підвищення є скорочення пропозиції капусти на ринку, оскільки сезон середніх сортів вже завершився, а пізні сорти ще не почали масово збирати. Це створює дефіцит на ринку, що одразу ж провокує стрибок цін.

Аналітики проєкту EastFruit відзначають, що попит на капусту залишається стабільним, навіть в умовах різного цінового діапазону. Виробники пояснюють це тим, що якість овочів на ринку варіюється, що, своєю чергою, впливає на вартість. Проте навіть за таких умов, капуста на сьогодні коштує вже в 3,3 рази більше, ніж у такий самий період минулого року. Такий ціновий стрибок відчутно б’є по кишенях українців, особливо тих, для кого цей овоч є важливою частиною раціону.

капуста

Водночас експерти заспокоюють: ситуація може змінитися вже найближчим часом. Очікується, що ціни стабілізуються з початком масового надходження пізніх сортів капусти на ринок. Це має відбутися впродовж кількох тижнів, коли фермери почнуть збирати врожай пізньої капусти. Тоді пропозиція зросте, а це, ймовірно, призведе до зниження цін.

Однак поки що споживачам доведеться миритися з високими цінами. Особливо це актуально для малого бізнесу, зокрема ресторанів та кафе, які використовують капусту у своїх стравах. Висока вартість овоча може призвести до зростання цін і на готові страви, що зробить їжу в закладах дорожчою для відвідувачів.

Експерти радять не панікувати та чекати на зниження цін у жовтні, коли ринок стабілізується.

Раніше ми розповідали, що сир – 500 грн, сметана – майже 50 грн: молочка перетворюється на дорогий делікатес

Також вас може зацікавити, на кіло "накинули" 23 грн: супермаркети змінили цінники цибулі, моркви та капусти

Теги за темою
продукти
Джерело матеріала
loader
loader