Проєкт постанови щодо збільшення граничних цін на електроенергію для бізнесу готовий до ухвалення
Проєкт постанови щодо збільшення граничних цін на електроенергію для бізнесу готовий до ухвалення

Проєкт постанови щодо збільшення граничних цін на електроенергію для бізнесу готовий до ухвалення

Проєкт постанови щодо збільшення граничних цін на електроенергію для бізнесу готовий до ухвалення

У разі ухвалення постанова набуває чинності з 1 жовтня

31 жовтня може набути чинність постанова, яку пропонує Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Вона стосується збільшення граничних цін на електроенергію для бізнесу. І якщо раніше розмови точилися в цілому, тепер вже є точні цифри і тарифи.

Зараз відповідний проєкт постанови, яка в разі ухвалення набуває чинності з 31 жовтня, розміщено на сайті регулятора в порядку денному засідання 1 жовтня для схвалення, передає Інтерфакс-Україна.

Зокрема, (НКРЕКП), пропонує збільшити граничні ціни на ринку "на добу наперед" і внутрішньодобовому ринку в період з 11:00 до 17:00 на 23% - до 6,9 тис. грн/МВт*год (було 5,6 тис. грн/МВт*год).

Прайс-кепи на цих сегментах пропонується залишити колишніми згідно з постановою від 20 травня 2024 року № 949 (почали діяти з 31 травня цього року) у таких часових проміжках: з 00:00 до 07:00 - 5,6 тис. грн/МВт*год, з 07:00 до 11:00 - 6,9 тис. грн/МВт*год, із 17:00 до 23:00 - 9 тис. грн/МВт*год, із 23:00 до 24:00 - 6,9 тис. грн/МВт*год.

Мінімальна гранична ціна, за пропозицією НКРЕКП, також залишається на рівні чинної - 10,00 грн/МВт*год;

Крім того, вона пропонує залишити прайс-кепи на балансувальному ринку, як зазначено в травневій постанові: з 00:00 до 07:00 - 6,6 тис. грн/МВт*год; з 07:00 до 17:00 і з 23:00 до 24:00 - 8,25 тис. грн/МВт*год, з 17:00 до 23:00 - 10 тис. грн/МВт*год. Мінімальна гранична ціна - 0,01 грн/МВт*год, що діє зараз.

Як пояснила НКРЕКП, за підсумками проведеного оперативного моніторингу в більшості розрахункових періодів встановлений рівень граничних цін забезпечує імпортний паритет, водночас граничні ціни, встановлені на ринку е/е України, в деяких розрахункових періодах нижчі за фактичні ціни ресурсу на ринках суміжних країн.

"Для збалансування енергосистеми та уникнення відключення споживачів необхідне залучення імпорту електроенергії, що своєю чергою потребує приведення у відповідність цін на ринках в Україні та дозволить використати можливості комерційного імпорту і уникнути коливання цін в Україні щодо країн-імпортерів", - йдеться в обґрунтуванні.

Водночас НКРЕКП вважає за доцільне, окрім перегляду граничних цін на запропонованих рівнях, забезпечити ухвалення урядом постанови про так зване імпортне ПСО.

Раніше передбачалося, що ОСП НЕК "Укренерго» могло б оплачувати різницю в ціні е/е в Україні та країнах, звідки вона імпортується.

Утім, джерела на ринку нещодавно повідомляли, що від імпортного ПСО в уряді відмовилися, розраховуючи виключно на комерційну складову.

Як зазначав виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук на заході "Глобальний прогноз. Зміцнення єдності" в середині вересня, бізнес дуже зацікавлений в імпортній електроенергії, але для поліпшення її постачання потрібно отримати можливість укладати довгострокові контракти, залежні від ENTSO-E, а також підвищити прайс-кепи у вечірні години.

За його словами, через низькі вечірні прайс-кепи на українському ринку утилізація перетину ввечері становить менше 50%.

"Щоб повністю перейти на імпортний паритет, залишилося небагато. Змінити обмеження на п'ять-шість годин, у вечірні піки, які зараз не проходять за ціною", - зазначив він.

Джерело матеріала
loader
loader