Під час воєнного стану умудрились нажитись на електриці: сума розтрати сягнула 716 млн
Під час воєнного стану умудрились нажитись на електриці: сума розтрати сягнула 716 млн

Під час воєнного стану умудрились нажитись на електриці: сума розтрати сягнула 716 млн

Скеровано до суду справу за обвинуваченням чотирьох осіб — учасників схеми заволодіння під час воєнного стану електричною енергією Укренерго та легалізації отриманих від її продажу коштів.

Деталі повідомили у НАБУ.

Слідство встановило, що в березні 2022 року ТОВ «Юнайтед Енерджі», яке на той час було одним із найбільших трейдерів в Україні, шляхом маніпуляцій заволоділо електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» на суму понад 716 млн грн. Отримані кошти від продажу цієї енергії були легалізовані через перерахування на рахунки компанії-нерезидента, зареєстрованої в Швейцарії.

Для ускладнення ідентифікації походження цих коштів в Україні залучили кілька підконтрольних компаній, рахунки яких пізніше були арештовані.

Заволодіння електричною енергією та легалізація коштів стало можливим завдяки зловживанню службовим становищем з боку голови правління одного з комерційних банків та начальника департаменту ПрАТ «НЕК «Укренерго».

Голова правління банку без дотримання встановленої процедури ухвалила рішення про надання банківської гарантії приватній компанії. Коли у цієї компанії виникла заборгованість перед ПрАТ «НЕК «Укренерго», державне підприємство звернулося до банку з вимогою погасити борг. Однак голова правління незаконно відмовила в задоволенні цієї вимоги.

При цьому начальник департаменту ПрАТ «НЕК «Укренерго» не вжив жодних заходів для переведення компанії в дефолт, незважаючи на наявну заборгованість за раніше спожиту електроенергію, і продовжив забезпечувати її продаж електроенергії.

Варто зазначити, що під час розслідування була спроба підкупу детективів та прокурорів, які здійснювали досудове розслідування, за що про підозру повідомлено одному зі столичних адвокатів.

Останні новини України:

Масові підпали військових авто прокотилися Україною: знищено понад 200 машин.

Розкрадання на державному підприємстві: викрито нову корупційну схему, чиновник розтратив кругленьку суму.

В українській енергетиці вкрали сотні мільйонів: цинічний злочин здійснили заради наживи.

Теги за темою
Корупція
Джерело матеріала
loader