Миколаївщина скоро матиме регіон - побратим на півдні Франції
Миколаївщина скоро матиме регіон - побратим на півдні Франції

Миколаївщина скоро матиме регіон - побратим на півдні Франції

За підсумками зустрічей на Конгресі французьких регіонів в Страсбурзі Миколаївщина підшукала регіон, з яким збирається укласти угоду про тривалу співпрацю. Ним стала Окситанія, розташована на півдні країни з центром у місті Тулузі.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів голова Миколаївської обласної ради Антон Табунщик.

«Ми досягнули попередніх домовленостей про співпрацю з очільниками Окситанії. Водночас ми маємо стратегію, яку підтримує також Віталій Кім (голова обласної державної адміністрації – ред.), вона про те, що французький регіон сам має мати бажання працювати саме з Миколаївщиною», - розповів голова Табунщик.

На його думку, перспективи такої співпраці можуть бути взаємовигідні, старт великих проєктів має трохи зачекати через війну, однак підготовка повинна починатись вже зараз.

«На Миколаївщині ми маємо 4 порти, які зараз, ясна річ, не можуть працювати. Але ми неодноразово акцентували, що нам було би цікаво співпрацювати з тим регіоном, який має вихід на море. Окситанія має у власності муніципалітетів два порти. І навколо цієї теми ми можемо окреслювати майбутню співпрацю», - розповів він.

Миколаївщина скоро матиме регіон - побратим на півдні Франції - Фото 1

Напередодні кожен з учасників української делегації на французькому конгресі мав змогу презентувати саме свій регіон для потенційних партнерів.

«Миколаївський регіон підготував велику презентацію на 20 слайдів, у якій ми повністю розповіли про наші географічні переваги, потужну аграрну складову, а також про інвестиційну привабливість», - каже Табунщик.

За словами голови Миколаївської обласної ради, французів також цікавить тема вітряної та сонячної електрогенерації, оскільки це те, над чим вони працюють у себе в регіоні. Миколаївщина залюбки долучиться до цих проєктів.

Він також відзначив велику увагу, яку приділили українській делегації на Конгресі в Страсбурзі. Два дні представники 13 областей та районів спілкувались з виборною владою різних регіонів Франції та розповідали їм, як працюють українські обласні та районні ради під час війни, які рішення ухвалюють, як допомагають фронту та займаються проблемами внутрішніх переселенців.

Миколаївщина скоро матиме регіон - побратим на півдні Франції - Фото 2

«Такі прямі зустрічі регіональних керівників конче необхідні, бо з них починають продуктивні діалоги та співпраця», - підкреслив Табунщик.

Також на Конгресі домовились про початок можливої співпраці між Херсонщиною та Нормандією та між Черкащиною та регіоном Центр- долина Луари.

Раніше чотири області України мали подібні угоди - Харківщина, Одещина, Чернігівщина та Київщина.

Нагадаємо, до кінця року керівництво всіх українських областей має підписати партнерські угоди з регіонами Франції, а представники районної влади - знайти партнерів на рівні французьких департаментів. Таку амбітну мету поставили собі організатори Конгресу регіонів Франції.

Як повідомляв Укрінформ, Українська асоціація районних та обласних рад (УАРОР) та асоціація Регіони Франції підписалиКонвенцію про партнерство, завдяки якій буде посилено співпрацю на місцевому рівні.

Церемонія відбулася на засіданні Конгресу французьких регіонів під назвою «Підтримуючи регіони, підтримуємо Україну», що відбулося у Страсбурзі.

Теги за темою
Україна Франція
Джерело матеріала
loader
loader