Зеленська передала бібліотеці Гарвардського університету книги, які обгоріли від удару Росії по харківській друкарні
Зеленська передала бібліотеці Гарвардського університету книги, які обгоріли від удару Росії по харківській друкарні

Зеленська передала бібліотеці Гарвардського університету книги, які обгоріли від удару Росії по харківській друкарні

Гарвардський університет для України має особливе значення: саме він дав початок українським студіям у Сполучених Штатах

Дружина президента Олена Зеленська передала бібліотеці Гарвардського університету особливі книжки – обгорілі від російського удару по харківській друкарні видавництва Vivat.
Про це вона написала у телеграм.

«До бібліотеки закладу (Гарвардського університету — ред.), яка славиться своєю українською колекцією, маю честь передати особливі книжки — обгорілі від російського удару по харківській друкарні видавництва Vivat. Того трагічного дня у друкарні загинули семеро працівників, а в пожежі, спричиненій вибухом, згоріло 150 тисяч підручників. Ті нечисленні примірники, які вдалося знайти, ми хочемо зберегти як пам’ять. І як свідчення того, що робить із нами Росія», — написала Зеленська.

Вона відзначила, що Гарвардський університет відомий на весь світ, для України має особливе значення: саме він дав початок українським студіям у Сполучених Штатах.

«Це стало можливим завдяки двом українським науковцям-емігрантам — Ігорю Шевченку та Омеляну Пріцаку, у яких ще в 1957 році виникла ідея створення української дослідної установи у Сполучених Штатах. Це був візіонерський і сміливий крок — доносити світові правду про країну, поневолену в той час радянською тоталітарною імперією. Так народився Український науковий інститут Гарвардського університету (Harvard Ukrainian Research Institute — HURI)», — додала перша леді.

23 травня під час ракетної атаки на Харків росіяни вдарили по друкарні видавництва Vivat «Фактор-Друк».

Пізніше Харківська обласна прокуратура повідомила, що на підприємстві загинуло семеро людей, ще 16 — травмовані. Наступного дня правоохоронці встановили особи всіх загиблих унаслідок атаки.

Внаслідок обстрілу в типографії «Фактор-Друк» згоріли 50 тисяч книжок. Власник друкарні Сергій Політучий заявив, що через ракетний удар по «Фактор-Друк» потужність видавничого ринку в Україні може скоротитися на 40%.

Міжнародний фонд «Відродження» оголосив, що надасть видавництву Vivat терміновий грант для допомоги після російського обстрілу.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що держава знайде гроші для відновлення друкарні «Фактор-Друк».

У День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова оприлюднила на своїй фейсбук-сторінці імена семи працівників друкарні «Фактор-Друк», які загинули внаслідок російського удару по Харкову 23 травня. 

Фото: Олена Зеленська/Телеграм 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Обстріл Харків
Джерело матеріала
loader