Українець отримав "бойову повістку" й заявив, що тепер його мають безплатно вилікувати
Українець отримав "бойову повістку" й заявив, що тепер його мають безплатно вилікувати

Українець отримав "бойову повістку" й заявив, що тепер його мають безплатно вилікувати

Чоловік отримав статус обмежено придатного завдяки наслідкам алкоголізму. Коли за ним приїхали військові, він втік з дому.

Українець відмовився від мобілізації 2024, бо йому не запропонували безоплатне лікування наслідків зловживання алкоголем. Деталі відомі з вироку Сосницького районного суду Чернігівської області від 17 вересня.

Як чоловік порушив мобілізацію 2024?

На лаві підсудних опинився уродженець села Бутівка, який є військовозобов’язаним. 6 квітня 2004 року його поставили на облік, надавши військове звання солдат та військово-облікову спеціальність електрик.

16 квітня 2024 року чоловік був визнаний ВЛК обмежено придатним. Він не може служити у десантно-штурмових військах, плавзасобах, морській піхоті та спецспорудах, але є придатним до служби в частинах забезпечення, військкоматах, військових установах, організаціях та навчальних закладах.

Того ж дня українцю вручили повістку з викликом на 22 квітня. Його мали відправити на навчання, але у призначену дату призовник не з’явився. Це кваліфікували як ухилення від мобілізації.

Що каже сам ухилянт?

На суді військовозобов’язаний визнав свою вину частково. Він заявив, що медогляд насправді не проходив і "в деякі кабінети навіть не заходив". Вручивши "бойову повістку", працівники ТЦК йому пообіцяли приїхати й забрати чоловіка з дому. Однак служити він не захотів, тому втік з дому.

Українець підтвердив, що знав про кримінальну відповідальність за неявку. Однак він переконаний, що перед мобілізацією його "мають вилікувати". Грошей чоловік на лікування не має і до лікарні не звертався.

Мобілізація 2024: додаткові деталі справи

Зі слів представника ТЦК, 22 квітня призовник повідомив, що не може приїхати через "залиту" дорогу. Військові запропонували забрати його з дому, але приїхавши за адресою, чоловіка там не застали. Його мати розповіла, що зібрала речі, але син не вдома, а слухавку він не брав. Ввечері він подзвонив, щоб сказати, що мобілізуватись відмовляється.

З документів, які виступали доказами, відомо, що чоловік був визнаний обмежено придатним до служби через стан залежність. Лікарі діагностували у нього "психічні та поведінкові розлади внаслідок зловживання алкоголю".

Що вирішив суд?

Суд визнав українця винним, призначивши йому три роки ув’язнення.

Нагадаємо, Фокус розібрався, з якими серцево-судинними хворобами можна отримати відстрочку від мобілізації в Україні.

Юристка Тетяна Даниленко пояснила, за що працівники ТЦК можуть "заочно" штрафувати українців.

Джерело матеріала
loader
loader