Розмір виплати може зрости на 54%: українці можуть збільшити свої пенсії
Розмір виплати може зрости на 54%: українці можуть збільшити свої пенсії

Розмір виплати може зрости на 54%: українці можуть збільшити свої пенсії

В Україні діюче пенсійнезаконодавство дозволяє кожному пенсіонеру збільшити свою пенсію - наприклад, відкладання виходу на пенсію на п’ять років може призвести до зростання виплати на 54%.

Законодавство України в сфері пенсійного страхування містить положення, що заохочують громадян відкладати вихід на пенсію. Це стосується призначення пенсії з відстрочкою.

Особи, які мають право на страхову пенсію за віком, але вирішують продовжувати працювати після досягнення пенсійного віку та отримувати пенсію пізніше, можуть очікувати на збільшення основного розміру своїх виплат:

  • При виході на пенсію протягом 60 місяців — на 0,5% за кожен повний місяць страхового стажу, що нараховується після досягнення пенсійного віку.
  • При виході на пенсію понад 60 місяців — на 0,75% за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за досягненням пенсійного віку.

Підвищення пенсії за неповний місяць страхового стажу не проводиться.

Таким чином, якщо людина відкладе вихід на пенсію на один рік, вона отримає надбавку в 6% (0,5% × 12). Якщо відстрочка становитиме два роки, збільшення складе 12% (0,5% × 24), і так далі. При відстрочці на шість років (72 місяці) основний розмір пенсії зросте на 54% (72 × 0,75%).

Пенсію з відстрочкою призначають за заявою пенсіонера, зазвичай з першого числа місяця, в якому подано звернення.

Останні новини України:

Не усім по кишені: українці можуть докупити страховий стаж до пенсії.

Пенсія може бути зменшена на 20%: щоб не втратити виплати, доведеться звертатись в ПФУ.

Пенсійні виплати: скільки отримають українці з зарплатою в 15 тисяч гривень, сума може засмутити.

Теги за темою
пенсії
Джерело матеріала
loader