Бразилія представить країнам Глобального Півдня її спільний з КНР «мирний план» по Україні - Reuters
Бразилія представить країнам Глобального Півдня її спільний з КНР «мирний план» по Україні - Reuters

Бразилія представить країнам Глобального Півдня її спільний з КНР «мирний план» по Україні - Reuters

Бразилія планує у п’ятницю, 27 вересня, обговорити в Нью-Йорку з представниками 20 країн Глобального Півдня її спільний із Китаєм «мирний план із шести пунктів» для припинення російсько-української війни.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в матеріалі Reuters про виступ бразильського президента Луїса Інасіу Лули да Сілви на відкритті Генеральної Асамблеї ООН.

Очікується, що в зустрічі візьмуть участь Колумбія, Єгипет, Індонезія, Мексика, Саудівська Аравія, Південна Африка, Об’єднані Арабські Емірати та інші країни Глобального Півдня. Представників європейських урядів, які є найбільшими прихильниками України, серед запрошених немає.

Головуватиме на зібранні головний радник президента Бразиліїз питань міжнародної політики Селсо Аморім, який намагатиметься переконати присутніх підтримати бразильсько-китайський «консенсус із шести пунктів» по врегулюванню в Україні.

«Мета полягає в тому, щоб вислухати думки представників цих країн та їх пропозиції і створити критичну масу на підтримку цих пунктів… Багато країн хочуть почути наші пропозиції, включаючи європейців», - сказав Reuters один із бразильських дипломатів.

Китайсько-бразильська пропозиція із шести пунктів, оприлюднена в травні після візиту Аморіма до Пекіна, закликає до негайного припинення бойових дій, деескалації ситуації та початку мирних переговорів між Києвом і Москвою, не вимагаючи від Росії виведення своїх військ із окупованих українських територій.

Президент Бразилії у своєму виступі на ГА ООН вкотре виступив на підтримку цієї пропозиції, попри те, що український лідер Володимир Зеленський відкинув її як деструктивну і наполягає, що його ініціатива мирного саміту є єдиним життєздатним мирним форматом завершення російської агресії проти України.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України запросивдля участі в другому Саміті миру всі держави, які справді поважають Статут ООН, зокрема, Китай, Бразилію та Індію.

Теги за темою
Україна Росія війна Китай Бразилія
Джерело матеріала
loader