"Джеймс Вебб" з'ясував, що "планета-пуховик" відрізняється унікально асиметрією
"Джеймс Вебб" з'ясував, що "планета-пуховик" відрізняється унікально асиметрією

"Джеймс Вебб" з'ясував, що "планета-пуховик" відрізняється унікально асиметрією

"Джеймс Вебб" з'ясував, що "планета-пуховик" відрізняється унікально асиметрією

Вона виділяється на тлі інших екзопланет.

Вчені за допомогою телескопа "Джеймс Вебб" з'ясували, що "пухова" планета відрізняється унікальною асиметричною формою. Тобто між однією та іншою стороною її атмосфери існує значна різниця, повідомляє Space.com.

Астрономи вивчили планету WASP-107 b, яка обертається навколо зірки меншої, ніж Сонце. Планету було відкрито у 2017 році, її розмір складає 94% розмірів Юпітера, але її маса становить лише 10% маси газового гіганта Сонячної системи. Тобто, це одна з найменш щільних екзопланет з виявлених на даний момент.

Раніше цього року вчені визначили, що це, ймовірно, результат того, що внутрішня частина WASP-107 b набагато гарячіша, ніж передбачалося, і також вважається, що планета має кам'янисте ядро, яке більше, ніж було змодельовано раніше. Ці дивні характеристики вчені пояснили дефіцитом метану у її атмосфері. Але тепер вони мають розгадати ще одну таємницю WASP-107 b.

Вчені помітили незвичайну асиметрію планети.

"Це перший раз, коли асиметрія схід-захід якої-небудь екзопланети спостерігалася з космосу під час її проходження повз свою зірку", - заявив Метью Мерфі, аспірант обсерваторії Стюарда університету Арізони.

WASP-107 b обертається навколо своєї зірки на відстані близько восьми мільйонів кілометрів, це приблизно 6% відстані між Землею та Сонцем. Планета здійснює оберт навколо своєї зірки приблизно за п'ять земних днів. Крім того, вона приливно захоплена своїм світилом, тобто постійно звернена до нього однією стороною.

Екзопланета не така гаряча, як багато світів, що розташовані так близько до своїх зірок. Її температура становить 477 градусів за Цельсієм. WASP-107 b унікально легка з точки зору щільності, що призводить до слабкої гравітації та сильно роздутої атмосфери.

Оскільки елементи поглинають і відбивають світло на певних довжинах хвиль, спектр світла, що проходить через атмосферу, може показати, з чого складається ця атмосфера. За допомогою "Джеймса Вебба" вчені змогли визначити склад атмосфери планети.

Дослідникам також вдалося отримати «знімки» екзопланети та окремі сигнали, що виходять із її східної та західної сторони. Це дозволило їм краще зрозуміти процеси, що відбуваються у атмосфері WASP-107 b.

«Ці знімки багато говорять нам про гази в атмосфері екзопланети, хмари, структуру атмосфери, хімію і про те, як все змінюється при отриманні різної кількості сонячного світла. Традиційно наші методи спостереження не так добре працюють для цих проміжних планет, тому є багато цікавих відкритих питань, на які ми, нарешті, можемо почати відповідати», — заявив Мерфі.

Раніше вчені за допомогою телескопа «Джеймс Вебб» виявили клас галактик, який кидає виклик навіть наймайстернішим істотам, здатним до мімікрії. Вони спантеличують астрономів, оскільки виглядають як абсолютно різні об'єкти.

Джерело матеріала
loader