Допомога ВПО: хто зможе отримувати її ще 6 місяців
Допомога ВПО: хто зможе отримувати її ще 6 місяців

Допомога ВПО: хто зможе отримувати її ще 6 місяців

Допомога ВПО: хто зможе отримувати її ще 6 місяців

Юристи пояснили, кому її продовжать автоматично.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців виїхали в більш безпечні регіони та стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Вони мають право на грошову допомогу від держави. З кінця серпня виплату внутрішнім переселенцям продовжили ще на півроку.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, хто буде її отримувати.

Вони зазначили, що відповідно до абз.2 п. 13 Порядку надання допомоги на проживання ВПО (цей пункт внесений постановою Кабміну від 30.08.2024 р. №989), виплата допомоги особам, які мали на неї право відповідно до пунктів 13-1, 13-2 і 13-4 (крім абзацу 4 пункту 13-4) цього Порядку, продовжується автоматично на один шестимісячний період без додаткового звернення.

Тож внутрішньо переміщеним особам, які отримали продовження виплат на підставі березневих змін (крім вагітних жінок, які отримали продовження виплат на підставі медичного висновку про вагітність та пологи), допомога продовжується автоматично без додаткового звернення.

Проте, протягом місяця з дати продовження виплати допомоги орган соціального захисту населення проведе перевірку отримувачів допомоги на відповідність критеріям, зазначеним у пунктах 7 та 7-1 (майнові критерії) та 13-1 - 13-4 Порядку (критерії продовження виплат). У разі виявлення невідповідності зазначеним критеріям або вимогам виплата допомоги припиняється з місяця, що настає після місяця автоматичного продовження виплати допомоги.

Це означає, що протягом вересня буде проведена додаткова верифікація, за результатами якої окремим отримувачам допомога в жовтні буде припинена.

Буде перевірятися інформація на відповідність критеріям, зазначеним у пунктах 7, 7-1, 13-1 - 13-4 Порядку, а це:

  • майнові критерії (наприклад, наявність депозитів, житлового приміщення на території, не внесеній до Переліку бойових дій / тимчасової окупації, дороговартісних покупок тощо);
  • критерії автоматичного продовження (наприклад, непрацездатна особа отримувала допомогу на проживання і стала працездатною);
  • критерії продовження виплат на сім'ю (а це - середньомісячний сукупний дохід сім'ї, зайнятість або наявність підстав для незайнятості працездатних членів сім'ї, навчання дітей);
  • критерії індивідуального продовження (тут йдеться про середньомісячний сукупний дохід для окремих ВПО тощо).

Для перевірки середньомісячного сукупного доходу на одного отримувача враховується період, визначений п. 14 Порядку (а це - один квартал, що передує місяцю, який передує місяцю звернення, або три місяці, що передують місяцю звернення), на підставі інформації, що надійшла від ДПС/Пенсійного фонду України, або довідки про доходи.

Нагадаємо, чи можна оформити допомогу ВПО тільки на дітей, якщо дорослі члени сім'ї не відповідають критеріям, встановленим для продовження виплат.

Джерело матеріала
loader