Доходи від заморожених активів РФ та військові потреби України: Зеленський зустрівся з Мішелем
Доходи від заморожених активів РФ та військові потреби України: Зеленський зустрівся з Мішелем

Доходи від заморожених активів РФ та військові потреби України: Зеленський зустрівся з Мішелем

Президент Володимир Зеленський у ході зустрічі з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем обговорив шляхи пришвидшення ухвалення рішення стосовно надання Україні доходів від «заморожених» російських активів в Європі.

Відповідна інформація оприлюднена у Телеграмі Глави держави, передає Укрінформ.

«Зустрівся з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.Обговорили, як швидше реалізувати рішення про використання доходів від заморожених російських активів, військові потреби та кроки для зміцнення стійкості й обороноздатності України», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє пресслужба Офісу Президента, глава держави подякував Шарлю Мішелю за його зусилля та лідерську позицію щодо підтримки України.

«Я думаю, що з вашою підтримкою наш шлях до ЄС буде швидшим. З викликами. Але в будь-якому разі ми бачимо це світло в найближчому майбутньому», – сказав Президент України.

Володимир Зеленський подякував за перший транш на суму 1,5 млрд євро, який вдалося отримати з доходів від активів РФ.

Крім того, докладно обговорили ситуацію на фронті, військові потреби, кроки для зміцнення стійкості й обороноздатності України, а також реалізацію Спільних безпекових зобов’язань між Україною та ЄС. Зокрема, ішлося про повноцінне використання ресурсів Європейського фонду миру та Фонду допомоги Україні для підтримки українських захисників і захисниць.

Окрему увагу приділили продовженню санкційного тиску на РФ та блокуванню будь-яких способів обходу санкцій.

Як повідомлялося, країни «Групи семи» ухвалили рішення до кінця 2024 року надати Україні кредит на 50 млрд дол. за рахунок використання заморожених російських активів. Це американський кредит, але він може бути доповнений європейськими грошима або національними внесками.

Цей кредит Україні планується погашати за рахунок надходжень від заморожених російських активів, більша частина яких зберігається у країнах ЄС.

Фото: ОП

Джерело матеріала
loader