Бійці ЗСУ вперше збили російський дрон "Шахед" зі Starlink на борту
Бійці ЗСУ вперше збили російський дрон "Шахед" зі Starlink на борту

Бійці ЗСУ вперше збили російський дрон "Шахед" зі Starlink на борту

У ніч на середу, 25 вересня, Сили оборони збили 28 із 32 дронів-камікадзе Shahed-136, якими росіяни атакували українські міста. При цьому, як мінімум, один з них був оснащений терміналом супутникового зв'язку Starlink, повідомляє військово-аналітичний портал Defense Express.

- Знімки, що підтверджують це, одержали зі своїх джерел. На них видно супутникову антену, на якій залишилися серійні номери. Це має дозволити дослідити канали постачання терміналу Starlink. Водночас, питання, коли в РФ почнуть встановлювати Starlink на свої далекобійні БПЛА, об'єктивно було лише питанням часу. Тому що до цього ворог уже експериментував із 4G-модемами з українськими SIM-картками, - зазначили аналітики.

Фото: defence-ua.com

За їхніми словами, зараз йдеться про дуже широкий і потужний канал зворотного зв'язку з дроном, можливість передачі інформації з нього та зміну польотного завдання на будь-якій відстані. Тобто це перетворення Shahed-а, насамперед, на розвідувальний засіб.

Також завдяки зв'язку Starlink дрон зможе передавати росіянам зібрану бортовими датчиками інформацію про позиції української ППО, зокрема фото чи відеозображення. Крім цього, Starlink дозволяє коригувати політ "Шахеда" в реальному часі, щоб вражати, наприклад, цілі, що рухаються.

  • У ніч на 25 вересня російські окупанти атакували Харківщину зенітною керованою ракетою С-300 та трьома ракетами невстановленого типу. Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, Одеську область ворог атакував чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59/69 із повітряного простору акваторії Чорного моря. Запустив ворог і 32 ударні БПЛА типу «Shahed».
Джерело матеріала
loader
loader