Справа про 716 млн збитків "Укренерго": бізнес-партнера Коломойського судитимуть заочно
Справа про 716 млн збитків "Укренерго": бізнес-партнера Коломойського судитимуть заочно

Справа про 716 млн збитків "Укренерго": бізнес-партнера Коломойського судитимуть заочно

Справа про 716 млн збитків "Укренерго": бізнес-партнера Коломойського судитимуть заочно

Михайло Кіперман переховується за кордоном.

24 вересня прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) за матеріалами досудового розслідування НАБУ направив до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох підозрюваних у справі завдання збитків “Укренерго” на суму 716 млн грн.

Правоохоронці не називають обвинувачених, але йдеться про бізнесмена Михайла Кіпермана. За версією обвинувачення, він організував схему із заволодіння електроенергією “Укренерго” на суму понад 716 мільйонів гривень і легалізації коштів.

Разом із ним заочно судитимуть голову правління банку “Альянс” Юлію Фролову та ексдиректора департаменту адміністратора розрахунків “Укренерго” Дмитра Кондрашова. Іншого фігуранта – керівника підконтрольної бізнесмену Ігорю Коломойському приватної компанії “Юнайтед Енерджі” Андрія Короткевича-Лещенка судитимуть очно.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України приватне товариство "Юнайтед Енерджі", яке з 2019 року здійснювало діяльність на ринку електричної енергії, як один із найбільших трейдерів, фактично припинило розраховуватися за отриману електроенергію від “Укренерго” й одночасно перестало її закуповувати на інших сегментах в різних учасників ринку.

Раптово сформований дефіцит електроенергії призвів до потреби компенсувати її обсяг вже за рахунок відбирання значно дорожчої електричної енергії в “Укренерго”, розраховуватися за яку наперед організатор вчинення злочинів та його службові особи наміру не мали.

Незважаючи на те, що приватна компанія мала заборгованість перед товариством, відповідальний за застосування передбачених до підприємства санкцій керівник департаменту “Укренерго” продаж електроенергії не зупинив.

Банк, який виступав як гарант оплати, утворену перед “Укренерго” суму заборгованості також не відшкодував через грубі порушення Голови правління банку під час видачі банківської гарантії в сумі 1,85 млрд грн.

У подальшому отримана "Юнайтед Енерджі" енергія була перепродана реальним учасникам ринку, проте вже за нижчими, аніж придбана в Укренерго, цінами, а кошти, які були отримані внаслідок реалізації цієї схеми, легалізовані шляхом перерахування між пов’язаними юридичним особами та виведення їх частини на рахунки до іноземних банківських установ.

Зрештою, 721 млн грн, які перебували на рахунках залучених до злочинної схеми компаній, було заарештовано. Крім того, у межах міжнародного співробітництва також заблоковано кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії за кордоном. 

24 січня САП повідомила про заочний арешт організатора злочинної схеми Михайла Кіпермана – суд задовольнив клопотання прокурорів та обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

25 січня НАБУ та САПоголосили в розшук Михайла Кіпермана, Юлію Фролову та Дмитра Кондрашова. 

2 лютого ВАКС вирішив не арештовувати єдиного підозрюваного у справі, який не перебуває у розшуку –  Андрія Короткевича-Лещенка, а 9 лютого заочно арештував Юлію Фролову та Дмитра Кондрашова.

Наразі Михайло Кіперман переховується від правосуддя за кордоном. Ще у червні 2023 року СБУ повідомляла, що “вирішується  питання щодо оголошення Кіпермана у міжнародний розшук", проте досі цього не зробила.

Джерело матеріала
loader