ЗМІ виявили нову схему нелегального постачання елітних авто до Росії
ЗМІ виявили нову схему нелегального постачання елітних авто до Росії

ЗМІ виявили нову схему нелегального постачання елітних авто до Росії

Дорогі преміальні автомобілі потрапляють до РФ транзитом через Грузію. На грузинсько-російському кордоні виявили десятки елітних машин.

Попри санкції дорогі елітні автомобілі продовжують завозити до Росії. Їх поставляють неофіційно через треті країни — як-от Грузія. Про це свідчить розслідування телеканалу Sky News.

У Sky News звернули увагу на цікаву статистику: хоча прямий експорт товарів розкоші (як-от елітні авто) після введення санкцій проти РФ впав до нуля, він зріс до сусідніх країн — Азербайджану, Грузії чи Казахстану.

Lamborghini Urus та Mercedes G-Class
Фото: Sky News

Журналісти Sky News отримали фото великої кількості преміальних авто на російсько-грузинському кордоні. Вони відвідали Грузію та виявили схему транзиту європейських брендів до РФ.

Автомобілі транспортують до кордону із Росією з автосалонів у Тбілісі чи чорноморських портів Батумі чи Поті. Водії не знають, звідки саме приїхали машини — безпосередньо із заводу чи, приміром, через Азербайджан.

Автомобілі завозять до РФ на транзитних номерах
Фото: Sky News

На кордоні авто залишають на кілька днів, поки оформлюються документи. На стоянках помітили чимало Porsche Cayenne, Range Rover і Mercedes G-Class та навіть дорогий Lamborghini Urus. Серед них багато авто 2024 року випуску.

Важливо Volkswagen звинуватили у поставках автомобілів до РФ: концерн це заперечує

Хоча Грузія і приєдналася до антиросійських санкцій, усе ж можна знайти лазівки та обійти обмеження. Нерідко машини оформлюють, як транзит через Росію до країн на кшталт Киргизстану. Оскільки в Грузії зберігається безвіз із РФ, то вони легко перетинають кордон на транзитних номерах і залишають машини на російській території.

На стоянці виявили кілька Porsche Cayenne
Фото: Sky News
Фото: Sky News

Журналісти сфотографували VIN-номер одного із Range Rover та звернулися до виробника Jaguar Land Rover. Після перевірки там зазначили, що цей позашляховик не був призначений не те що для Росії, але й навіть для Грузії.

У Sky News зазначають, що це одна із багатьох схем обходу санкцій. "Результат суперечить обіцянкам, як дали під час запровадження цих санкцій: російська економіка залишається сильною, у Москві немає дефіциту товарів першої необхідності та товарів не першої необхідності, а кавказькі держави, як-от Грузія та Азербайджан, отримали величезний економічний поштовх, оскільки стали каналом неформальної торгівлі. Виграють усі, крім українців" — констатує Sky News.

До речі, нещодавно стало відомо, що Zeekr дистанційно заблокує авто, нелегально поставлені до РФ та Білорусі.

Також Фокус розповідав, що в ЗСУ з'являться нові всюдиходи-амфібії.

Теги за темою
Росія авто санкції
Джерело матеріала
loader