Сергій Жадан повідомив про смерть своєї тітки, поетеси Олександри Ковальової
Сергій Жадан повідомив про смерть своєї тітки, поетеси Олександри Ковальової

Сергій Жадан повідомив про смерть своєї тітки, поетеси Олександри Ковальової

Поет, музикант і військовослужбовець 13 бригади НГУ Хартія Сергій Жадан повідомив про горе у його родині. Поет розповів, що не стало його тітки – поетеси Олександри Ковальової.

«Сьогодні вночі померла Олександра Ковальова – українська поетка, перекладачка, педагог, громадська діячка», – написав у Facebook Сергій Жадан.

Олександра Прокопівна Ковальова пішла з життя у віці 75 років. Вона мала кілька творчих псевдонімів – Олеся Шепітько, Алекс Шмідт, Сандра Флюстерлінґ. 

Що відомо про Олександру Ковальову

Олександра Прокопівна Ковальова народилася 28 листопада 1948 року в Луганській області. Закінчила факультет іноземних мов Харківського державного університету. Кандидат філологічних наук, доцент факультету іноземної філології Харківського національного педагогічного університету.

Олександра Ковальова – кандидатка філологічних наук, доцентка факультету іноземної філології Харківського Національного педагогічного університету.

Збірки Ковальової публікувалися в перекладах англійською, молдавською та німецькою мовами.

Олександра Ковальова є авторкою поетичних збірок: «Степові озера», «Обрії», «На два голоси», «На два голоси» (українською та німецькою мовами, у співавторстві з Наду Шмідт), «Абетка доброти» (книга для дітей), «Осіння проща», «Ходім туди, де спить трава» (українською, англійською, німецькою мовами, у співавторстві з Ольгою Тільною), а також книг прози «Триблаженне дерево», «Овлур та інші повісті».

Олександра Ковальова написала понад 50 статей з питань літератури в періодиці та літературно-художніх збірках. Упорядник та перекладач 10 поетичних антологій (в тому числі харківської та нюрнберзької поезії).

Займалась перекладами з німецької таких творів: П.П.Віплінгер «Знаки життя»; Вальтер Загорка «Листи Ромео»; Манфред Шваб «Поміж літом і зимою», а також поетичні антології «Потік», «Жіночі голоси», «Блакить».

Поетеса отримала наступні літературні премії та нагороди: стипендія міста Нюрнберга (2000), премія ім. Костя Гордієнка (2008), Харківська обласна премія ім. О. Масельського (2010), премія журналу «Березіль» (1996, 2008, 2011). 

Джерело матеріала
loader
loader