РФ могла вперше вдарити по Запоріжжю рідкісними ФАБ-500Т – Defense Express
РФ могла вперше вдарити по Запоріжжю рідкісними ФАБ-500Т – Defense Express

РФ могла вперше вдарити по Запоріжжю рідкісними ФАБ-500Т – Defense Express


Застосування таких бомб, особливо у комбінації з сучасними модулями УМПК, підвищує загрозу з боку авіаударів і значно збільшує відстань, з якої ворог може завдавати ударів по українських містах, зокрема по Запоріжжю.

Російські війська могли бити по Запоріжжю за допомогою авіабомб ФАБ-500Т, котрі ворог використовує досить рідко. Про це аналітики Defense Express.

Нещодавно ДСНС оприлюднила відео з операції саперів, котрі знешкодили російську авіабомбу, що не спрацювала під час нещодавніх обстрілів Запоріжжя. На основі аналізу кадрів, експерти припускають, що мова про рідкісну авіабомбу ФАБ-500Т, яку російські війська могли інтегрувати з модулем УМПК для збільшення дальності під час удару по місту.

Особливості ФАБ-500Т

ФАБ-500Т була розроблена ще в радянські часи для використання з розвідувально-ударними літаками типу МиГ-25РБ, здатними розвивати швидкість до 3000 км/год. Корпус бомби має термостійкі властивості, що дозволяють витримувати високі температури, які виникають при таких швидкостях.

Візуально ФАБ-500Т відрізняється видовженим корпусом у порівнянні з іншими бомбами того ж класу, зокрема ФАБ-500М62. Однак вона має меншу масу вибухової речовини – 260 кг проти 300 кг у стандартних ФАБ-500.

Згідно з деякими джерелами, аеродинамічні особливості ФАБ-500Т дозволяють їй досягати дальності до 30-40 км при відповідному розгоні МиГ-25РБ, навіть без використання додаткового обладнання. Інтеграція модуля УМПК, що перетворює авіабомбу на керовану, може суттєво збільшити дальність її польоту – до понад 70 км.

Російські війська раніше застосовували ФАБ-500Т під час обстрілів Харківщини, зокрема у червні 2024 року. Це підтверджує, що Росія, ймовірно, відновила виробництво цієї авіабомби, про що російські пропагандисти заявляли на відео в березні 2024 року.

Раніше повідомляли, що нова бойова частина дрона-камікадзе Shahed-136 має індекс БСТ-52 та є продовженням попередньої МСНИ. Вона була модернізована і має тепер додатковий кумулятивний та запалювальний ефекти.

Нагадаємо, російські військові вперше застосували для ударів по Україні протикорабельну ракету П-35 (3М44 Прогрес).



Теги за темою
Обстріл Запоріжжя
Джерело матеріала
loader
loader