"Капітальна катастрофа": скільки українських будинків потребують термінового ремонту
"Капітальна катастрофа": скільки українських будинків потребують термінового ремонту

"Капітальна катастрофа": скільки українських будинків потребують термінового ремонту

За даними експерта у сфері житлово-комунального господарства Олега Попенка, переважна більшість житлових будинків в Україні знаходиться в критичному стані та потребує термінового капітального ремонту.

У своєму відео від 23 вересня 2024 року Попенко навів шокуючу статистику: "Загальна кількість житлових будинків на сьогодні близько 140 тисяч. Із цих 140 тисяч 120 тисяч будинків потребують негайного капітального ремонту".

Експерт підкреслив масштаб проблеми, зазначивши: "120 тисяч будинків негайний капітальний ремонт, це в середньому з квартирою 50 метрів квадратних потрібно зібрати десь 7,7,5-8 тисяч доларів".

Олег Попенко

Попенко також звернув увагу на фінансовий аспект проблеми: "Відповідно, потрібно зібрати на капітальний ремонт будинків, потрібно зібрати щось суму близько 70-80 мільярдів доларів".

За словами експерта, більшість громадян не мають фінансової можливості здійснити такий ремонт: "Таких людей у нас назбирається, ну, якщо будинок більш-менш нормальний, ну, 4-5 відсотків. Всі інші люди... грошей у них немає".

Олег Попенко критикує державний підхід до вирішення цієї проблеми, зазначаючи, що створення ОСББ не вирішує питання фінансування капітальних ремонтів: "Нам сказав державу у вигляді кабінету міністрів, всіх інших? Створіть ОСББ і вам все буде добре. У нас є програми підтримки".

Експерт закликає до розробки комплексної державної програми з оновлення житлового фонду України, яка б враховувала реальні фінансові можливості громадян та держави.

Крім того, віе розкритикував реформу ОСББ в Україні.

Джерело матеріала
loader