Голова ВАКС відмовилася слухати справу експрокура Жученка по суті: сама собі заявила відвід
Голова ВАКС відмовилася слухати справу експрокура Жученка по суті: сама собі заявила відвід

Голова ВАКС відмовилася слухати справу експрокура Жученка по суті: сама собі заявила відвід

Голова Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко на старті судового розгляду провадження за підозрою експрокурора Одеської області Олега Жученка, заявила про самовідвід. Про це свідчать дані з порталу Судової влади та Реєстру судових рішень.

Так, перше засідання у проваджені НАБУ проти Жученка було призначено ВАКСом на 10 вересня. І суддею, що мала б слухати справу, шляхом авторозподілу була визначена голова Суду Віра Михайленко.

Голова ВАКС відмовилася слухати справу експрокура Жученка по суті: сама собі заявила відвід  фото 1

Та 9 вересня, Михайленко заявила про самовідвід, йдеться в ухвалі ВАКСу. 

Серед підстав самовідводу Михайленко вказала, що вона у рамках іншого провадження, з якого у подальшому був виділений в окрему справу епізод стосовно Жученка, у якості слідчого судді розглядала скарги щодо неповернення вилученого майна.

«...приймала участь на стадії досудового розслідування під час розгляду скарги у неповерненні тимчасово вилученого майна під час обшуку в рамках кримінального провадження № 42017000000001097 від 10.04.2017, з якого виділені матеріали кримінального провадження № 52023000000000320 від 19.07.2023», – йдеться в ухвалі.

Згадане провадження № 42017000000001097 – це так звана велика «Одеська справа НАБУ», за обвинуваченням Труханова, Галантерника та інших, з якого, за рішенням САП справу Жученка виключили ще у 2023 році та виокремили її в окреме провадження № 52023000000000320.

Сам Жученко та його захисники під час засідання з розгляду заяви Михайленко про самовідвід – заперечували. Вони вказали, що не мають сумнівів в об'єктивності судді. Крім того, «слідча суддя не досліджували майно та не оцінювала його як доказ», коли розглядала раніше скарги у проваджені Труханова-Галантерника. Тобто йшлося про те, що насправді Михайленко не мала перешкод у слуханні провадження Жученка по суті.

Водночас прокурорСАП під час вказаного засідання не заперечувала проти задоволення заяви про самовідвід головуючої судді.

Така ситуація взагалі чи не вперше спостерігається у ВАКС, коли відводу суді вимагає не захист підозрюваного, а сама суддя, у чому її ще й підтримує сторона обвинувачення.

ВАКС задовольнив заяву Михайленко про самовідвід. І мав одразу передати справу Жученка до відділу забезпечення функціонування автоматизованої системи та електронного суду. До цього часу із невідомих причин цього так і не сталося.

Водночас тривале визначення з суддею, за прикладом багатьох інших скандальних проваджень, часто може свідчити про підбір «правильного судді».

Раніше, як відомо, ВАКС закрив один з епізодів справи НАБУ стосовно одеського експрокурора Жученко.

Згодом до цих звинувачень додалася ще одна обставина. Слідство стверджувало, що Жученко нібито й сам отримав квартиру від компанії-забудовинка «у якості неправомірної вигоди». Водночас ця квартира, як згодом виявилося була службовою. Тож спосіб набуття права на проживання у ній був відкритим та зафіксований у рішеннях колективного органу – житлово-побутової комісії прокуратури. Й до цього часу жоден з представників цієї комісії у провадженні НАБУ ніколи не фігурував.

Сам Жученко завжди заперечував свою винуватість та пов'язував спроби кримінального переслідування з конфліктом, що виник у нього з колишнім губернатором Одеської області Михайлом Саакашвілі.

Джерело матеріала
loader