Член «Альтернативи для Німеччини» використовує білоруських політзеків в якості дешевої робочої сили
Член «Альтернативи для Німеччини» використовує білоруських політзеків в якості дешевої робочої сили

Член «Альтернативи для Німеччини» використовує білоруських політзеків в якості дешевої робочої сили

Член «Альтернативи для Німеччини» використовує білоруських політзеків в якості дешевої робочої сили - Фото 1

«Альтернатива для Німеччини» знову в центрі скандалу через бізнес саксонського політика в Білорусі.

Йорг Дорнау, член ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» в парламенті землі Саксонія, використовував політичних в’язнів для роботи на своїй плантації цибулі в Білорусі, повідомляє білоруське інформаційне видання Reform.news.

Дорнау уклав угоду з місцевим Центром ізоляції правопорушників щодо працевлаштування білорусів, засуджених за політичні злочини, на його білоруську агрокомпанію ТОВ «Цибулька-Бел».

Один із робітників на фермі Дорнау, Андрій, розповів виданню, що сортував цибулю приблизно за 5 євро на день після того, як його затримали в лютому 2024 року через те, що він поставив лайк до публікації в соціальних мережах.

«Нас завезли на склад. Лютий, підвал, одяг як у кого. Тому руки та ноги мерзлі. Сніданок о 7:00 ранку. Працювали так до 18:00 без їжі та води. Цибуля смачна», — розповів він.

Він каже, що між  «Цибулька-Бел» та лідським «ЦІП» було підписано договір підряду, робота не була примусовою. Зароблені гроші мали піти в рахунок утримання в «ЦІП».

«Згода на роботу підписувалася щоденно. Якщо старший вважав, що затриманий добре працює, йому давали зарплату. Лідському відділу поліції платили 30 рублів (білоруських), затриманим – близько 20. Цибулю сортували для торгової мережі «Євроопт», — розповів Андрій.

Він також розповів, що одного разу навіть бачив німецького бізнесмена.

«Високий, лисий чоловік. Одного разу він приїхав на своїй машині з німецькою реєстрацією. Він заходив на склад, де ми разом із найманими працівниками сортували цибулю».

Коли журналісти показали Андрію фотографію Йорга Дорнау, він сказав, що той дуже схожий на людину, яку він бачив.

З 2019 року Дорнау представляє ультраправу популістську партію AfD у парламенті Саксонії у східній Німеччині та потрапив під пильну увагу через бізнес у Білорусі.

Минулого місяця парламент Саксонії зобов’язав Дорнау сплатити штраф у розмірі 20 862 євро за те, що він не розкрив свою причетність до «Цибулька-Бел». Компанію зареєстрували в Білорусі в жовтні 2020 року, після того, як країну охопили продемократичні протести.

За даними білоруської правозахисної організації «Вясна», станом на вівторок у Білорусі перебувають понад 1300 політв’язнів.

Члени німецької ультраправої партії не вперше втрапляють у скандал. Цьогоріч один із провідних політиків партії був звинувачений в отриманні грошей від прокремлівських агентів. Помічника одного з парламентарів викрили у шпигунстві на користь Китаю.

А у січні журналісти опублікували розслідування, в якому йшлося про те, що члени партії були присутні на зустрічі правих екстремістів, на якій обговорювався «генеральний план» депортації мігрантів і «неасимільованих громадян». // Дзеркало тижня

Tweet
Джерело матеріала
loader
loader