Повітряний простір України міг порушити білоруський літак Як-130, – моніторингові ресурси
Повітряний простір України міг порушити білоруський літак Як-130, – моніторингові ресурси

Повітряний простір України міг порушити білоруський літак Як-130, – моніторингові ресурси

Про це пишуть моніторингові телеграм-канали. Наразі офіційного підтвердження від Повітряних сил про те, що саме літак Білорусі перетнув український кордон, не надходило, передає 24 Канал.

Білоруський Як-130 міг залетіти в Україну

О 14:28 на Півночі України оголосили повітряну тривогу через невідому повітряну ціль, яка рухалася з території Білорусі. Повітряні сили офіційно підтвердили це, але тип цілі не вказали.

Водночас моніторингові телеграм-канали стверджують, що держкордон з Україною з боку Білорусі перетнув навчально-бойовий літак Як-130. Сталося це ймовірно в районі Дятлик, Наровлянського району Гомельської області.

Моніторинговий телеграм-канал "Беларускі Гаюн" також стверджує, що український повітряний простір перетнув винищувач Як-130. Його фіксували на межі Київської та Житомирської областей.

Станом на 14:46 пролунав відбій повітряної тривоги. Наразі деталі інциденту залишаються невідомі.

Що відомо про Як-130

Як-130 – це російський навчально-бойовий літак, розроблений ДКБ імені Яковлєва спільно з італійською компанією Alenia Aermacchi. Ці літаки почали експлуатувати у 2010 році, хоча перший політ відбувся ще у 1996 році. Літаки виготовляють на Іркутському авіаційному заводі. У Білорусі на озброєнні станом на 2023 рік було 11 одиниць Як-130.

У задачі літака входить навчання курсантів: зліт – посадка, пілотування, навігація, виконання складних маневрів, отримання навичок дій на граничних режимах польоту, дій при відмовах АТ і помилках льотчика, виконання польотів в замкнених бойових порядках вдень і в умовах візуальної видимості, освоєння систем озброєння та відпрацювання основ бойового застосування при діях по наземних і повітряних цілях, навчання виконання наступальних і оборонних маневрів.

Раніше аналітики Інституту вивчення війни заявляли, що Лукашенко не наважиться на повномасштабну війну з Україною. Водночас Білорусь розгортає особовий склад та техніку для того, щоб відвернути увагу ЗСУ та розтягнути лінію фронту.

Теги за темою
Білорусь
Джерело матеріала
loader