Знають одиниці: чому птахи не вмирають на високовольтних дротах - просте пояснення
Знають одиниці: чому птахи не вмирають на високовольтних дротах - просте пояснення

Знають одиниці: чому птахи не вмирають на високовольтних дротах - просте пояснення

Птахи можуть сидіти на електродротах і сотні вольт і при цьому вони фактично не відчувають дискомфорту. Главред з'ясував, чому не вбиває птахів на дротах.

Часто можна побачити птахів, які сидять на лініях електропередач, навіть високовольтних, і не отримують удару струмом. Автор популярного YouTube каналу "Interesting Engineering" розповів, чому птахів не б'є струмом простими словами.

Що таке електричний струм

Електричний струм – це рух електронів, які переміщуються по замкненому колу від електростанції через лінії електропередач до наших домівок та електронних пристроїв. Ці електрони завжди шукають шлях з вищого електричного потенціалу до нижчого, схожий на те, як кульки скочуються з пагорба вниз.

Чому птахи, які сидять на дротах під напругою, не гинуть від удару струмом

Як пояснює експерт, "для того, щоб струм рухався, необхідна різниця електричних потенціалів". Проте коли птах сідає на дріт, його лапки знаходяться на одній лінії, тобто мають однаковий потенціал. Відсутність різниці потенціалів означає, що електрони не мають потреби переміщатися через тіло птаха, а це, своєю чергою, зберігає його в безпеці.

Блогер вказує на те, що якщо птах торкнеться іншого дроту з різним потенціалом або сядуть одночасно на дріт і дерев'яний стовп, який закопаний у землю і має низький електричний потенціал, це створить шлях для струму через її тіло, що може призвести до летальних наслідків.

Дивіться відео про те, чому птахи, які сидять на дротах під напругою, не гинуть від удару струмом:

Що буде, якщо взятися за високовольтний дріт

Люди, на відміну від птахів, майже завжди контактують із землею, яка має низький електричний потенціал. Тому, якщо людина торкнеться електричного дроту, струм потече через її тіло до землі, що може викликати смертельний удар струмом.

"Наші тіла є чудовими провідниками для електрики", – зазначає експерт.

Що відомо про YouTube-канал "Interesting Engineering"

YouTube-канал "Interesting Engineering" присвячений технологіям, інженерії та науці. Він пропонує глядачам відео на теми, що охоплюють інноваційні розробки, винаходи та цікаві технічні рішення. Контент каналу включає в себе захопливі демонстрації інженерних проектів, аналіз технологічних трендів і пояснення складних наукових процесів доступною мовою. Аудиторія каналу - понад 1,5 мільйона користувачів.

Чому птахи не вмирають на високовольтних дротах

Блогер, автор YouTube каналу "Космос" додає, що на лініях електропередач дроти, як правило, не мають ізоляції. Птах може бути в небезпеці, якщо його лапи знаходяться на дроті з різними потенціалами.

Однак, коли птах сидить на одному дроті, між його лапами різниця потенціалів є надзвичайно малою, оскільки відстань між лапами складає лише кілька сантиметрів. Навіть при високій напрузі в кілька сотень тисяч вольт, струм, що проходить через птаха, буде мізерним.

"Навіть якщо птах опиниться на дроті, проходячи струм напругою у декілька сотень тисяч вольт, між його лапами буде дуже мала напруга", – пояснює автор каналу.

Як птахи тримаються на дротах - чому багато птахів сидять на дротах

За його словами, птахи також мають особливу чутливість до електромагнітних полів. Згідно з законом Біо Савара-Лапласа, навколо будь-якого провідника, по якому тече струм, виникає магнітне поле. Птахи здатні відчувати це поле і самостійно обирають місця з меншою індукцією, де ризик отримання удару струмом є меншим.

"На високовольтних лініях, де напруга сягає понад 350 тисяч вольт, магнітне поле фактично відштовхує птахів", – зазначає блогер.

Що відомо про YouTube-канал "Космос"

YouTube-канал "Космос" присвячений науково-популярним темам, зокрема дослідженням космосу, фізики, астрономії та природи всесвіту. Автори каналу розповідають про складні явища простою мовою, пояснюючи фундаментальні принципи науки, а також відповідають на популярні запитання про космос і навколишній світ. Канал орієнтований на широку аудиторію, яка цікавиться новітніми відкриттями та поясненням цікавих наукових феноменів.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader