Проросійські британські новинні сайти поширюють фейки про західні компанії в Україні –The Guardian
Проросійські британські новинні сайти поширюють фейки про західні компанії в Україні –The Guardian

Проросійські британські новинні сайти поширюють фейки про західні компанії в Україні –The Guardian

Підроблені новинні сайти, які зареєстровані у Британії, які виглядають як надійні британські ЗМІ, ймовірно поширюють дезінформацію про західні компанії, що працюють в Україні.

Про пише The Guardian, підозрюють, що за цим стоїть російська пропаганда.

Публікації сайтів londoninsider.co.uk і talk-finance.co.uk було підхоплено і поширено в Україні, "де британські ЗМІ мають репутацію надійних і таких, що заслуговують на довіру".

Використання сайтів було відзначено американською фірмою Sarn, яка працює в Україні в секторах енергетики та військової техніки. 

У фірмі заявили, що статті на двох сайтах неправдиво звинувачували її в торгівлі зброєю, судовому шахрайстві та розкраданнях. 

Заступник голови Sarn Армен Агас, сказав, що компанія категорично відкинула "безпідставні та повністю фейкові новини", які, за її словами, "розповсюджували" сайти під заголовком: Зброя, гроші та Sarn: як чесько-американська група привласнила Україну.

"Ми вважаємо, що зазнали нападок через нашу роботу з економічного розвитку в Україні під час конфлікту", - сказав він.

Видання пише, що контент на сайтах, швидше за все, був згенерований ШІ, тоді як аналіз лінгвіста, найнятого Sarn, показав, що оригінальний текст був створений російськомовним автором.

Проте статті були підписані ім'ям справжнього британського журналіста, однак він заявив, що нічого не знав про історію, яку він мав написати для londoninsider.co.uk.

Внаслідок чого в Британії лунають заклики до парламентаріїв внести зміни до законодавства, щоб змусити зареєстровані в Британії новинні сайти розкривати інформацію про власників, як це відбувається в Євросоюзі.

Але компанія NewsGuard, яка прагне протистояти дезінформації шляхом вивчення й оцінювання новинних сайтів, виявила, що неправдиві розповіді про Україну та її союзників уже поширювалася в мережі до вторгнення в лютому 2022 року.

"Компанія заявила, що розвінчала понад 250 неправдивих історій, пов'язаних із війною між Росією та Україною, і виявила 627 сайтів, що поширюють ці міфи. Неправдиві історії варіювалися від пропагандистських тверджень про те, що повідомлення про масові вбивства, скоєні російськими військами в таких місцях, як Буча, були "інсценіровані", до тверджень про те, що нацистська ідеологія рухає політичним керівництвом України", - пише Guardian.

 
Теги за темою
Росія Великобританія ЗМІ
Джерело матеріала
loader
loader